Akcīzes nodokļa būtiskā kāpuma dēļ nākamgad daļa sabiedrības var pievērsties nelegālajam alkoholam, uzskata Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) pārstāvji.

Asociācijā uzsvēra, ka saskaņā ar jaunāko nozares datu analīzi, neraugies uz gandrīz piecas reizes lielāks akcīzes nodokļa pieauguma tempu nākamgad, 2018.gadā pastāv risks ieņēmumiem no akcīzes nodokļa samazināties. “Akcīzes nodokļa nozīmīgā kāpuma dēļ nākamgad cena par vienu grādīgo alkoholisko dzērienu litru gala patērētājiem būs par gandrīz 1,5 eiro lielāka, tātad – būtiski palielināsies grādīgo alkoholisko dzērienu cena. Tas var nozīmīgi ietekmēt arī nozares kopējo sadalījumu starp legālo un nelegālo alkoholu, daļai sabiedrībai liekot pievērsties nelegālajam alkoholam,” uzsvēra asociācijā.

LANA arī norādīja, ka Latvijas alkohola nozare ir izaugusi vienīgi pateicoties tirdzniecības pieaugumam Latvijas-Igaunijas pierobežā, no kuras valsts budžets šogad saņems papildus 40 miljonus eiro, kamēr iekšējais patēriņš turpina samazināties. Latvijā reģistrētais alkohola patēriņš alkoholisko dzērienu kategorijā ar alkohola saturu virs 22% šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies par 14%, bet pieaugums veidojies tikai, pateicoties minēto dzērienu pircējiem no Igaunijas un Somijas mūsu valsts ziemeļu pierobežas esošajos veikalos.

“Pēc Igaunijas alkohola nozares datiem pierobežas veikalos šī gada deviņos mēnešos tika pārdoti vairāk nekā 2,1 miljoni litru grādīgo alkoholisko dzērienu, tādējādi 2017.gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijas grādīgo alkoholisko dzērienu iekšējais tirgus ir samazinājies par 1,5% un turpina pēdējo gadu tendenci – alkohola patēriņš Latvijā ar katru gadu samazinās,” norādīja LANA.

Asociācijā prognozēja, ka saistībā ar Igaunijas lēmumu nākamgad uz pusi samazināt akcīzes nodokļa iepriekš plānoto pieaugumu, pierobežas tirdzniecība 2018.gadā var samazināties, jo akcīzes nodokļu atšķirība valstu starpā mazināsies.

Asociācijā norādīja, ka, ņemot vērā esošo situāciju un 2009.gada pieredzi, kad arī tika strauji celti nodokļi, nākamgad Latvija varētu iekasēt mazāku akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu apjomu nekā šogad. Tāpēc LANA aicina lēmuma pieņēmējus un budžeta, nodokļu politikas plānotājus nopietnāk izskatīt riskus straujā akcīzes nodokļa alkoholiskajiem dzērieniem pieaugumam nekā tas ir akceptēts nodokļu reformā, un pārskatīt pieņemto akcīzes nodokļu palielinājumu pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem 2019. un 2020.gadā.

LANA izveidota 2013.gada septembrī, apvienojoties līdzšinējām ražotāju un tirgotāju apvienībām un tādejādi kļūstot par lielāko šīs nozares pārstāvi Latvijā. Šobrīd LANA apvienojušies astoņi Latvijas lielākie nozares uzņēmumi – AS “Latvijas balzams”, uzņēmumi “Liviko”, “Pernod Ricard Latvia”, “Dunker Latvija”, “Prike Latvija”, “Drinks Distribution”, “Amber Distribution Latvia”, “Abavas dārzi” un “Kroņstrauts”, kā arī asociētais biedrs “Brown-Forman Corporation”.

Saistītās tēmas: Akcīzes nodoklisnelegālajs alkohols

youtube icon
Abonēt youtube