Bezprocentu aizdevumu sauc arī par “bezprocentu pašreizējo saistību”. Tas ir vienkārši parāds, kas neprasa nekādus procentu maksājumus. Lielākā daļa parādu cilvēki ir pazīstami ar procentiem, piemēram, hipotēkas, banku kredīti un kredītkartes atlikumi. Izmantojot šos parādus, banka vai finanšu iestāde, prasa jums samaksu par pakalpojumu sniegšanu. Šo maksu sauc par “procentiem.” Bezprocentu aizdevumi ģimenēm (rentefrit familielån) ir tikai viens no variantiem, kā ir iespējams izvairīties no lielas pārmaksas.

 Tipiska aizņemšanās ar procentu likmi

Ņemsim hipotēku kā piemēru kopējai procentu likmei. Jums ir 500 000 eiro hipotēka, kas tiks atmaksāta 30 gadu laikā ar 4,5% likmi. Pēc 30 gadiem ar 4,5 procentiem jūs faktiski samaksāt bankai 912 034,80 eiro dolārus, kas ir 412 034,80 eiro liela starpība no tā paša aizņēmuma bez procentiem.

Bezprocentu aizdevums

Piemēram, jūs maksājat 2533,43 eiro mēnesī. Bezprocentu aizdevums 500 000 eiro apmērā, kas tiks atmaksāts 30 gadu laikā, nozīmētu, ka parādnieks samaksās nedaudz zem 1400 eiro mēnesī.

Hipotekārais kredīts bez procentiem?

Protams, nav tādas lietas kā hipotēka bez procentiem, izņemot gadījumus, kad persona sniedz privātu bezprocentu aizdevumu citai personai. Cilvēki var arī saskarties ar kārtējiem ienākuma nodokļiem, kas jāmaksā līdz gada beigām, neapmaksātiem nodokļiem, kas nepalielinās, jo ir kādi soda veidi vai procenti un kreditori, kuriem nav papildus maksas. Piemērs no reālas dzīves varētu būt tāds, ka uzņēmums nopirka 50 eiro vērtu papīru datoram no piegādātāja, kurš nosūtīs jums rēķinu par 50 eiro. Ja jūsu uzņēmums nevarētu to samaksāt, tas var noraidīt rēķinu. Piegādātājs var nosūtīt rēķinu vēlreiz mēnesi pēc mēneša, bet kopējā summa joprojām būtu 50 eiro. Šos 50 eiro uzskata par bezprocentu. Ja piegādātājs sāka iekasēt papildus maksu par katru mēnesi, kad jūsu rēķins bija neapmaksāts, šie 50 eiro kļūs par procentu vai maksas parādu.

Citi bezprocentu ilgtermiņa saistību piemēri ietver tādus parādus, kas jāmaksā ilgāk nekā vienu gadu: obligācijas, par kurām netiek uzkrāti procenti, kreditoru un hipotēku maksājumi bez procentiem, kā arī bezprocentu ilgtermiņa obligācijas.

Kā un kāpēc darbojas bezprocentu aizdevumi?

Bezprocentu aizdevums parasti tiek izmantots kompānijām, kuri mēdz aizņemties kādu naudas summu, kas var būt mazāk par gadu. Parādi bez procentiem, ko maksā, ir parādi naudas izteiksmē, kas uzņēmumam jāmaksā trešajai pusei. Kā norāda nosaukums, bez procentiem vai nulles procentu zīmes nav procentu likmes un netiek iekasēti periodiskie procentu maksājumi par saistību neizpildi. Lai aizdevējs saņemtu atmaksu par viņu nulles procentiem, kas maksājami, parādzīmes tiek emitētas par zemāku cenu nekā to nominālvērtība. Atšķirība starp maksājamo parādzīmju nominālvērtību un saņemto naudu tiek dēvēta par atlaidi un atspoguļo izmaksas, kas uzņēmumam rodamas par emitenta parādzīmi. Atlaide tiek izlīdzināta visu parādzīmju kalpošanas laikā.

Šāda veida aizdevumus var būt nedaudz grūtāk atrast, jo lielākā daļa piedāvā aizdevumus ar lielāku vai mazāku likmi. Iespējams var būt nepieciešama profesionāla palīdzība, lai atrastu un noslēgtu šāda veida aizdevumu. Šāds risinājums var būt lielisks tiem, kuriem nav nepieciešama vērienīga summa, kas sastāda vismaz piecus ciparus. Ir daudz dažādu arī citu piemēru, kā skaitā var būt arī cilvēki ar īpašu situāciju, kas to atšķir no citiem cilvēkiem, piemēram, ģimene vai uzņēmums. Visbiežāk tādām lietām kā aizdevums 1000 eiro apmērā (lån 1000) noteikti nevajadzētu būt lielām problēmām atrast risinājumu bez pārmaksas.

youtube icon
Abonēt youtube