Vienas stundas laikā kādā no akcijas dienām jāsaskaita, cik un kādu sugu putni uzturas dārzā vai pie barotavas.

Noteikumi:
1) jāizvēlas vieta dārzā (parkā vai kapsētā) ar labu skatu – vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Putnus var vērot arī no iekštelpām (piemēram, novērojot putnu barotavu). Putnu skaitīšana piekrastes zonās vai tml. nav šī projekta uzmanības centrā. Mērķis ir skaitīt putnus dārzā.

2) 2018. gada 26., 27. vai 28. janvārī jāizvēlas precīzi viena stunda, kad esat pilnībā brīvs. Jāpieraksta katras novērotās putnu sugas lielākais skaitlis, ko vienlaikus redzat vienā vietā. Piemēram, pirmo reizi jūs ieraudzījāt četrus mājas zvirbuļus, pēc 10 minūtēm – divus mājas zvirbuļus, pēc 30 minūtēm – 3 mājas zvirbuļus. Pierakstiet četrus mājas zivirbuļus (nevis deviņus), jo tas ir lielākais mājas zvirbuļu skaits, ko redzējāt vienlaikus. Ja pierakstīsit citu skaitli, sanāks, ka visu laiku esat skaitījis vienus un tos pašus putnus. Īsumā – neskaitiet putnus kopā! Un neskaitiet tos putnus, kas pārlido pāri vai palido garām, bet neapstājas dārzā vai pie barotavas.

3) Piedalīties var ikviens, kurš pazīst putnus vai vēlas iemācīties tos atpazīt.

4) Ja jūs neatpazīstat putnu un nevarat atrast to putnu noteicējā, labāk neatzīmējiet to – nepierakstiet neidentificētu putnu! Novērojumu kvalitātei ir liela nozīme.

5) Putni nav jāvēro pilnu stundu, tas ir, piemēram, no 13.00 līdz 14.00, bet vienas stundas periodā, tas ir, piemēram, no 13.07 līdz 14.07.

6) Ja skaitāt parkā vai kapsētā, nestaigājiet pa visu parku, bet izvēlieties tādu teritoriju, kā ietvaros skaitīsit. Ja atrodieties dārzā, skaitīšanas teritorija atbilst dārza izmēram.

7) Dārzā/parkā/kapsētā drīkst skaitīt tikai vienu reizi trīs dienu laikā. Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus, jo jūs skaitīsit vienus un tos pašus putnus. Tā vietā otro, trešo vai ceturto reizi skaitiet putnus citā vietā.

8) Arī nulle ir rezultāts. Šīs nav sacensības, kurš novēros virvairāk putnu. Mērķis ir noskaidrot, cik putnu dzīvo mūsu dārzos ziemā.

9) Par novērotajiem putniem un to skaitu jāziņo portālā www.Dabasdati.lv. Ja jūs neizmantojat internetu, bet vēlaties piedalīties akcijā, rezultātus varat sūtīt pa pastu Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, Skolas ielā 3, Rīgā, LV-1010.

Foto: publicitātes foto

Saistītās tēmas: Putniskaitīšana

youtube icon
Abonēt youtube