1958. gadā aizsaulē devās latviešu fotogrāfs un gaišreģis Eižens Finks. Viņš savas dzīves laikā nodarbojās ar fotografēšanu un notikumu pareģošanu un kļuva slavens pēc tam, kad bija precīzi noteicis Zigfrīda Annas Mierovica un Jāņa Čakstes nāves apstākļus.

Rīgas krievu avīze «Сегодня» regulāri publicēja Finka paredzējumus, bet „Jaunākās Ziņas” par viņu rakstīja kā par lētticīgu ļautiņu krāpēju un šarlatānu.

Finka fotosalonu apmeklēja dažādi ietekmīgi cilvēki un vēstniecību darbinieki. Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā viņš pareģoja, ka nākamgad, kad ziedēs liepas, Rīgā soļos jau cita armija. Tika safabricēta lieta, viņu apcietināja kā vācu militārā izlūkdienesta rezidentu un tiesāja. Tiesā viņam inkriminēja pretpadomju aģitāciju un spiegošanu un piesprieda nāvessodu, tomēr vēlāk to aizstāja ar 8 gadiem brīvības atņemšanas.

Neilgi pirms savas nāves Finks teica šādus vārdus, pareģojot Latvijas nākotni:

”Latvijā atkal plivinās sarkanbaltsarkano karogu, bet pie varas būs komunisti. Tā būs vairākus gadus. Komunisti nedarbosies latviešu tautas, bet krievu interesēs. Daudz runās par brīvību un neatkarību. Tas būs tukšas muldēšanas laiks. Būs viss tas pats sliktais pret latviešiem. Komunisti padarīs latviešus plikus un nabagus. Paši viņi savāks lielas vērtības. Tās iegūs krievi un žīdi. Tās nebūs godīgā ceļā iegūtas vērtības. Tad – es nevaru pateikt, kā tas iznāks, – bet viņi būs spiesti visu atdot latviešiem atpakaļ. Būs milzīgs kapitālistiskās pasaules spiediens – krievi un visi svešie dabūs braukt prom.”

Izmantotie resursi: https://lv.wikipedia.org/wiki/Ei%C5%BEens_Finks

Saistītās tēmas: Eižens FinksLatvijaNākotnepolitika

youtube icon
Abonēt youtube