Rīgas apgabaltiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzēts uzņēmējs Boriss Rjazanskis. Iepriekšējā tiesas sēdē, kas notika vakar, tika uzsāktas tiesas debates, kas šodien tiks turpinātas. Lieta tiek izskatīta slēgtā sēdē.

Pagājušā gada nogalē tiesa pret pusmiljonu eiro lielu drošības naudu Rjazanski nolēma atbrīvot no apcietinājuma. Pusmiljons, visticamāk, ir lielākā iemaksātā drošības nauda Latvijas vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas.

Rjazanskis aiz restēm atradās kopš 2015.gada pavasara, kad pirmās instances tiesa viņu nolēma apcietināt tiesas zālē.

Sākotnēji minētajā krimināllietā bija divi apsūdzētie – bijusī Jūrmalas pilsētas prokurore Irina Bogdanova un Rjazanskis. 2015.gada maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Bogdanovai piesprieda četru gadu cietumsodu par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu. Rjazanskim tiesa piesprieda piecus gadus reālas brīvības atņemšanas. Abiem apsūdzētājiem tika noteikta arī mantas konfiskācija un apsūdzētie tika apcietināti tiesas sēžu zālē.

Žurnāls “Ir” 2016.gada rudenī rakstīja, ka Bogdanova psihisku veselības traucējumu dēļ no ieslodzījuma atbrīvota. Bogdanovas ekspertīzes slēdziena dēļ tiesa ir apturējusi kriminālprocesu, savukārt, lai neietekmētu Rjazanska tiesības uz lietas pabeigšanu saprātīgos termiņos, tiesvedība pret viņu turpināsies.

Bogdanova tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 2.daļas – par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti, lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts. Savukārt Rjazanskis pie atbildības tiek saukts pēc KL pantiem par uzkūdīšanu dot kukuli lielā apmērā, par kukuļdošanas organizēšanu un atbalstīšanu, kā arī par kukuļa piesavināšanos. Arī Rjazanskis neatzīst savu vainu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanā ir noskaidrojis, ka kukulis 35 571 eiro apmērā ticis pieprasīts no kādas personas, lai šīs personas interesēs nodrošinātu pretlikumīgu darbību veikšanu prokurores lietvedībā esošā kriminālprocesā.

KNAB uzskatīja, ka kukuļa pieņemšanai bija jānotiek pa daļām un pēc pirmās daļas 21 343 eiro nodošanas prokurore tika aizturēta 2008.gada 17.oktobrī.

Saistītās tēmas: Boriss RjazanskisKorupcijaTiesa

youtube icon
Abonēt youtube