Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pasludinātajos nolēmumos Latvijas lietās kompensācijās iesniedzējiem kopumā piespriesti 165 394 eiro, par Latvijas pārstāves starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīnes Līces sniegto informāciju aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

2017.gadā viena no lietām bija par īpašumtiesībām, kurās kompensācijas parasti ir lielākas, jo ECT kompensācijā ieskaita arī materiālos zaudējumus, skaidroja Līce.

2016.gadā pasludinātajos nolēmumos Latvijas lietās kompensācijās iesniedzējiem kopumā ECT piesprieda 37 246 eiro, liecina šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sniegtā informācija. Sanāksmē tika spriests par aktuālajiem jautājumiem Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbā 2016. un 2017.gadā.

Līce deputātus informēja par tendencēm un paveikto, pārstāvot Latvijas valsti ECT un ANO.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies jauno lietu skaits, kuras Latvijas valdībai nodevusi ECT. Savukārt palielinājies izlemto lietu skaits – 2016.gadā izlemtas 26, 2017.gadā – 34 lietas. 2016.gada nogalē neizlemtas bija 63, bet 2017.gada nogalē – 35 lietas.

2017.gadā visvairāk Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvības aizsardzības konvencijas pārkāpumu konstatēti tiesību uz taisnīgu tiesu ievērošanā, īpaši par tiesvedības ilgumu civillietās. ECT uzskata, ka Latvijā nepastāv efektīvs mehānisms, kā nacionālā līmenī konstatēt tiesvedības ieilgšanu civilprocesā un sniegt atbilstīgu salīdzinājumu, savukārt kriminālprocesā ECT ieskatā šāds efektīvs mehānisms pastāv. Latvijas tiesu prakses attīstība šo ECT viedokli var mainīt, uzsver Līce. Tāpat aktuālas lietas par argumentācijas kvalitāti nacionālo tiesu nolēmumos, piemēram, par pamatojumu apcietinājuma piemērošanai vai kratīšanas nepieciešamībai.

“Nozīmīgi, ka Latvijai nav izteiktu atkārtotu, sistēmisku problēmu, par kurām sūdzības nonāk ECT. Tāpat liels prieks par veiksmīgo sadarbību starp Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās un tiesībsargu,” pēc sēdes atzīmēja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Pērn Eiropas Padomes Ministru komiteja par izpildītām atzinusi 33 lietas, tajā skaitā lietas, kurās ECT bija konstatējusi konvencijas pārkāpumus saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu. Ņemot vērā ECT secinājumus, radikāli reformēts gan Kriminālprocesa likums, gan Krimināllikums, tostarp ieviešot kārtību, kā tiek pārskatīti piemērotie piespiedu līdzekļi ar iespējām mainīt tos gan uz vieglākiem, gan smagākiem, informēja Līce.

Latvijas pārstāvis starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās īsteno Latvijas interešu pārstāvību ECT un ANO konvenciju izpildes uzraudzības mehānismu ietvaros. Pārstāvja funkcijas ir īstenot Latvijas interešu pārstāvību ECT un ANO individuālo sūdzību izskatīšanas procesā, sagatavot un izskatīt nacionālos ziņojumus.

Saistītās tēmas: Eiropas cilvēktiesību tiesanolēmumi

youtube icon
Abonēt youtube