Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) vēl izmeklē “Trasta komercbankas” likvidatora Ilmāra Krūma šaubīgā veidā izmaksātu 600 000 eiro lielu noguldījumu, šodien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

 

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka pārvalde izmeklē vēl vienu epizodi Krūma darbā, kas prokuratūrā vēl nav nonākusi, jo Krūms sankcionējis nepilna miljona dolāru izmaksu šaubīgai personai, kas pārstāvējusi kādu Filipīnas iedzīvotāju, par kura eksistenci pašai bankai bija radušās šaubas.

1999.gadā “Trasta komercbankā” ieradās Filipīnas pilsētas Manilas iedzīvotājs Deivids Vuds un ar autovadītāja apliecības palīdzību bankā noguldīja 1 121 000 ASV dolāru.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka trīs mēnešus pēc naudas noguldījuma 1999.gada vasarā banka Deividam Vudam izsniedza kodu karti, lai viņš savu kontu varētu pārvaldīt attālināti. Un kopš tā laika šis cilvēks bankā nav redzēts. Četrus gadus vēlāk 2003.gadā banka rakstiski prasījusi Vudam atsūtīt personu apliecinošu dokumentu kopiju. Atnākusi atbilde, ka tāds cilvēks norādītajā adresē nedzīvo. Banka centusies Vudu arī sazvanīt, bet cilvēks Manilā atbildējis, ka par tādu personu nekas viņam nav zināms.

“Trasta komercbanka” šo klientu reģistrēja kā aizdomīgu un tam noteica augstu riska kategoriju. Taču par depozītu tā arī neviens neinteresējās 13 gadus. 2016.gadā par finanšu pārkāpumiem “Trasta komercbanku” slēdza, iecēla likvidatoru Ilmāru Krūmu un izsludināja kreditoru pieteikšanos. Bankā ieradās Latvijas pilsonis Mārcis Zēģelis ar Deivida Vuda izrakstītu pilnvaru rīkoties ar kontu. Administrators Krūms pieprasīja Zēģelim uzrādīt Vuda personu apliecinošu dokumentu kopiju un informāciju par ieguldīto līdzekļu izcelsmi.

Zēģelis esot iesniedzis Vuda paraksta parauga kartīti. Banka konstatējusi, ka uz tās esošais paraksts ir atšķirīgs no paraksta uz Vuda pilnvaras. Taču neraugoties uz to, Krūms atzinis Vudu par bankas kreditoru un atļāvis pārskaitīt naudu.

Trijos maksājumos 2017.gada februārī “Trasta komercbanka” pilnvarnieka Mārča Zēģeļa norādītajā kontā “Eesti krediitpank” ieskaitījusi 653 000 eiro. Tagad šos darījumus izmeklē Ekonomikas policija.

“Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē notiek izmeklēšana par noziedzīgiem nodarījumiem, kas bija, iespējams, izdarīti bankas likvidācijas laikā. Mūsu pārvalde izmeklē arī faktus par šo epizodi,” raidījumam atzina pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska, taču no sīkākiem komentāriem izmeklēšanas interesēs viņš atteicās.

Par Mārci Zēģeli ir zināms vienīgi tik daudz, ka viņš bijis vadītājs divos uzņēmumos – SIA “Fimino” un pārtikas, tabakas, auto rezerves daļu un būvmateriālu tirgotajā SIA “Unit”. “Fimino” piecu gadu laikā vispār nav iesniedzis nevienu gada pārskatu. “Unit” vienīgajā 2015.gada pārskatā uzrādītais apgrozījums ir nulle. Abi uzņēmumi nedarbojas un, šķiet, ka norādītajās adresēs reģistrēti bez namīpašnieku ziņas.

LETA jau ziņoja, ka VP pagājušā gada nogalē lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām, tostarp bijušajiem maksātnespējas procesa administratoriem Māri Sprūdu un Krūmu saistībā ar “Trasta komercbankas” likvidācijas procesu.

Tika aizturētas sešas personas, no tām trīs personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Šobrīd apcietinājumā atrodas vairs tikai Sprūds

youtube icon
Abonēt youtube