Ūdens līmenis okeānos paaugstinās jau šobrīd, un temps kurā tas noris palielinās ar katru gadu, vēstī jauns pētījums, ziņo raidsabiedrība CNN.

Pētnieki, profesora Stīva Nerema vadībā,  izmantojuši satelīta uzņēmumu datus sākot no 1993. gada, lai novērotu pasaules okeānu ūdens līmeņa pieaugumu.

Izmaiņas ūdens līmenī novērotas laika intervālā no 1993. līdz 2014. gadam.

Pētnieku komanda novērojusi kopējo ūdens līmeņa pieaugumu par 7 centimetriem  pēdējo 25 gadu laikā, kas sakrīt ar pašlaik plaši pieņemto globālā ūdens līmeņa celšanās tempu – 3 milimetri gadā.

Tomēr ikgadējais pieaugums nav vienmērīgs, turpināta siltumnīcas gāzu emisija uzsilda zemes atmosfēru un okeānus, kausē ledu un  veicina ūdens līmeņa augšanu.

“Šāds pieaugums,  galvenokārt uz Grenlandes un Antarktikas rēķina, potenciāli var dubultot iepriekš prognozētos jūras līmeņa pieauguma datus līdz 2100. gadam, prognozēto 30 centimetru vietā, tie varētu būt pat 60.” sacīja Nerems.

Ūdens līmeņa pieaugums par aptuveni 65 centimetriem izraisītu būtiskas problēmas piekrastes pilsētām visapkārt pasaulei.

Šobrīd vairāk nekā puse no novērotā pieauguma ir termālās izplešanās rezultāts – ūdenim uzsilstot, tas izplešās un ūdens līmenis pieaug. Atlikušo daļu nodrošina izkusušie ledāji Antarktikāun Grenlandē.

Saistītās tēmas: Globālā sasilšanaŪdens līmeniszinātne

youtube icon
Abonēt youtube