Gandrīz puse no pilngadību sasniegušajiem Latvijas iedzīvotājiem jeb 42% bārā labprāt izvēlas iemalkot alkoholiskos kokteiļu. Vislielākie to baudītāji ir jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, no kuriem 65% bārā pasūtīs tieši šādus alkoholiskos dzērienus, liecina starptautisko bārmeņu konkursa World Class 2018 un pētījumu kompānijas SKDS sabiedriskās domas aptauja.

 

Pētījums arī atklāj, ka Latvijas bāros pasniegtos alkoholiskos kokteiļus ir iecienījuši 57% mūsu valsts iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Tikai nedaudz mazāk jeb 54% no visiem respondentiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem priekšroku dod tieši šādiem dzērieniem. Savukārt vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem alkoholiskajiem kokteiļiem priekšroku dod 34% aptaujāto, bet vecuma grupā no 55 līdz 64 gadiem – 28%. Vismazāk jeb 17% šādu cilvēku ir vecumā no 64 līdz 74 gadiem.

“Aptaujas rezultāti parāda, ka kokteiļus vairāk novērtē gan gados jauni, gan vidējās paaudzes cilvēki, kuri vēlas nobaudīt gan klasiskās garšu kombinācijas, gan grib ļauties eksperimentiem, tādēļ katru gadu starptautiskā bārmeņu konkursa Word Class ietvaros bāru apmeklētāji var nobaudīt konkursantu radītos kokteiļus un atklāt jaunas garšas,” zina stāstīt World Class vēstnieks Latvijā Edgars Elbergs.

Vērtējot Latvijas iedzīvotāju ienākumu un izvēli par labu kokteiļiem, redzams, ka tiem priekšroku dod cilvēki ar augstiem (45%) un vidēji augstiem ienākumiem (39%), bet mazāk respondenti ar vidējiem (36%), vidēji zemiem (36%) un zemiem (36%) ienākumiem.

Atšķirība starp sievietēm un vīriešiem, kuri patērē kokteiļus, ir maza, tikai 6%. 39% vīriešu labprāt izvēlas kokteiļus, iepretim 45% sieviešu.

Vērtējot, kā atšķiras iedzīvotāju izvēle par labu kokteiļiem dažādos reģionos, redzam, ka nav izteiktas atšķirības starp Rīgu un Latvijas novadiem. Galvaspilsētā alkoholiskos kokteiļus vislabprātāk izvēlas 45% aptaujāto, kamēr Vidzemē tie ir 44%, Kurzemē priekšroku šādiem dzērieniem dod 43%, Zemgalē 39%, bet Latgalē – 33%.

“Līdzīgie aptaujas rezultāti Latvijas reģionos liecina, ka ne tikai galvaspilsētā, bet arī ārpus tās cilvēkiem ir iespēja izvēlēties bāros ne tikai tradicionālos alkoholiskos dzērienus, bet arī dažādus kokteiļus, kas ir pozitīvs rādītājs par kopējo Latvijas bāru kultūru. Par to liecina arī konkursa dalībnieku ģeogrāfija – septiņi bāri ir no citām Latvijas vietām, nevis galvaspilsētas. Iesaku iepazīties ar mūsu konkursa dalībnieku, bāru Nīcava, kas atrodas Nīcā, kā arī citiem bāriem konkursa mājaslapā worldclassbaltic.com “aicina Edgars Elbergs.
 

Par pētījumu

Sabiedriskās domas aptaujas ietvaros 2018. gada janvārī, ko veica pētījumu kompānija SKDS, piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

 

Par World Class 2018

Prestižo sacensību World Class 2018 mērķis ir attīstīt dzērienu baudīšanas kultūru visā pasaulē un veicināt kokteiļu pagatavošanas latiņas paaugstināšanos. Tas sniedz iespēju sacensību dalībniekiem apmeklēt pasaules līmeņa bārmeņu meistarklases un pilnveidot savas zināšanas un prasmes, savukārt bāru apmeklētājiem ir iespēja baudīt labāk sagatavotus kokteiļus.  Konkursa fināls notiks nākamā gada 30. maijā, un tajā tiks noskaidrots Baltijas labākais bārmenis, kurš pārstāvēs reģionu pasaules finālā Vācijā septembrī. Latvijā konkurss norisinās otro reizi, bet pasaulē tas notiek jau 9 gadus, un tajā piedalās 60 valstis, kas ļauj lielākā mērogā salīdzināt bārmeņu profesionālas prasmes.

Saistītās tēmas: alkoholsbārmeņikokteilisPētījumsSKDS

youtube icon
Abonēt youtube