Lietuvā valdošā Zemnieku un Zaļo savienība pašlaik izskatās imūna pret to ēnu, kādu uz citiem politiskiem spēkiem met nesmukumi un skandāli, jo sabiedriskās domas aptaujās tā ir otrā populārākā partija, kamēr tās līdera darbību izmeklē prokurori.

Sabiedriskās domas pētījumu centrs Spinter Tyrimai nesenā aptaujā secinājis, ka, ja Seima vēlēšanas notiktu šonedēļ, tajās uzvarētu opozīcijā strādājošā partija Tēvzemes savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti ar 17,3% balsu, bet zemnieki-zaļie saņemtu 15,4% balsu.

Trešo vietu ieņemtu Sociāldemokrātiskā partija ar 8,2% un partija Kārtība un taisnīgums 7,7% vēlētāju atbalsta.

Zemnieku un Zaļo savienības popularitāti nav būtiski vājinājuši tās līdera Ramūna Karbauska darbi un iespējamie nedarbi. Jau ilgāku laiku viņam tiek pārmesti apšaubāmi darījumi ar zemes īpašumiem.

Janvārī Lietuvas valsts televīzijas pētnieciskie žurnālisti kopā ar ziņu portālu 15min.lt izgaismoja kādu visai neglītu īpašumu shēmu saistībā ar Karbauski un viņa ģimenes locekļiem.

Lietuvas likumi paredz, ka vienai juridiskai personai, tātad arī Karbauska uzņēmumam, valstī drīkst piederēt ne vairāk kā 500 hektāri zemes, bet Karbausks tiek vainots, ka ir apgājis šo ierobežojumu ar līkumu, un ar ģimenes locekļu palīdzību uzņēmuma rīcībā ieguvis lielākas zemes platības.

Saistībā ar žurnālistu atklāto prokurori ir uzsākuši izmeklēšanu, bet Zemnieku un Zaļo savienības līderis uzsvēris, ka nav neko pārkāpis un ka visi darījumi ir caurskatāmi. Karbauska paša popularitāte gan šobrīd ir neapskaužama, jo viņa reitingi ir vieni no zemākajiem valstī, ja salīdzina ar citiem vadošiem poltiķiem.

Vlads Gaidis (Vladas Gaidys), kurš vada socioloģisko pētījumu centru Vilmorus, intervijā BNN komentēja: «Šī situācija ir visai unikāla. Šķiet, ka (ZZS deleģētā) premjerministra Sauļus Skverneļa (Saulius Skvernelis) popularitāte, par ko liecina viņa pastāvīga atrašanās prezidenta kandidātu aptauju otrajā vietā, tur augstā līmenī arī visas parijas reitingu.»

 

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius) speciāli BNN

Saite uz rakstu: http://bnn.lv/lietuva-skandali-nemazina-zemnieku-zalo-popularitati-274963

Saistītās tēmas: LietuvaZemnieku un zaļo savienība

youtube icon
Abonēt youtube