Liepājas Pilsētas izglītības pārvaldes vadītāja Kristīne Niedre-Lathere uzskata, ka reforma, kas paredz bērniem skolas gaitas uzsākt no sešu gadu vecuma, ir sasteigta.

“Nav jāsasteidz kādas reformas tikai tāpēc, ka tās ir plānotas. Mums ir jādara viss, lai būtu pārliecība, ka rezultāts ir ar augšupejošu tendenci,” komentējot Liepājas izglītības pārvaldes veikto aptauju par iespējamo sešgadīgo bērnu apmācību pirmajā klasē intervijā “Rietumu Radio” pauda Niedre Lathere.

Viņa norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) veic pētījumu un tajā parādās dati, ka mēs neesam gatavi šai reformai.

Viņasprāt riska faktors, iespējams, ir nevis vecāku uzskati, bet gan tas, ka lēmuma pieņēmējiem nav pilnas skaidrības par to, vai programma, kuru bērni mācīsies un pēc kuras apgūs prasmes un kompetences un vide, kurā tas tiks īstenots, ir atbilstoša viņu vecuma posmam. Nākas secināt, ka pašlaik nav tie labākie apstākļi, lai reformu varētu ieviest, teica speciāliste.

Viņa norādīja, ka arī Liepājas situācija parāda, ka mācību process būtu dalāms. Daļa mācību varētu noritēt bērnudārzā, kur bērns atrodas jau līdz šim, bet daļai būtu jātiek īstenotai skolā. Vide, ko paredz šis vecuma posms, un arī programmas projekta minējumi par to, kā varētu tikt veidots šis mācību standarts, rāda, ka ir neapšaubāmi labāk to darīt bērnudārzā.

Viņa uzskata, ka ir jāmazina krasā plaisa vides piedāvājumā bērniem pārejot no bērnu dārza uz skolu. Tām jābūt daudz līdzenākām un elastīgākām, lai bērns neizjūt to, ka viņa bērnība, atpūta ir beigusies un sākušās lielās skolas gaitas.

Jau ziņots, ka 59% Liepājā aptaujāto bērnudārzu audzēkņu vecāki iebilst pret skolas gaitām no sešu gadu vecuma.

Ar interneta starpniecību aptaujāti 854 Liepājas bērnudārzu bērnu vecāki. 59% aptaujāto jeb 504 vecāki uzskata, ka viņu bērns sešos gados vēl nav gatavs sākt mācības pirmajā klasē, bet 22,4% aptaujāto norāda, ka bērns varētu apmeklēt skolu no sešu gadu vecuma, ja tas būs noteikts Izglītības likumā. Savukārt 18,6% vēl nav varējuši izšķirties par labu vienam vai otram lēmumam.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Izglītības reforma

youtube icon
Abonēt youtube