Lielbritānija uzskata, ka tās teritorijā dzīvo aptuveni simt tūkstoši latviešu, savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas aprēķini liecina, ka Lielbritānijā varētu dzīvot līdz pat 150 tūkstošiem latviešu.

Latvieši Lielbritānijā ir izrādījuši pastiprinātu interesi par 13. Saeimas vēlēšanām, taču saskarās ar būtiskiem šķēršļiem –

  • nav vēlēšanu iecirkņu, kuros balsot;

  • nav politiskās gribas no valdības šo situāciju mainīt.

Vēlēšanu iecirkņi ir izvietoti 15 dažādās vietās, divi iecirkņi Londonā un pa vienam iecirknim – Ņūrijā, Bērtonā, Bredfordā,  Bristolē, Dērbijā, Edinburgā, Gērnsijā, Mančesterā, Mensfīldā, Notingemā, Pīterboro, “Straumēni”, Vulverhemptonā.

Bet tādās pilsētās kā Birmingema, Liverpūle, Bostona, kurās balstiesīgo Latviešu skaits ir būtisks, vēlēšanu iecirkņi netika izveidoti. Lai varētu izveidot vēlēšanu iecirkņus šajās pilsētās, kopienai ir nepieciešams pašai segt izmaksas par telpu īri, iecirkņa aprīkojumu, ceļa izdevumiem, viesnīcas izdevumiem.

Kā tika norādīts “ritakafija.lv” redakcijai – palīdzību telpu īres izmaksu segšanai valsts nedod neatkarīgi no potenciālo vēlētāju skaita attiecīgajā pilsētā.

Situācijā, kad tiek aktīvi runāts par Latvijas diasporas nozīmību un dažādiem reemigrācijas plāniem, valdība, šķietami, neuzskata, ka ir būtiski Latvijas iedzīvotājiem nodrošināt vai pat palīdzēt nodrošināt iespēju vēlēt Latvijas Republikas 13. Saeimas vēlēšanās.

Būtiski norādīt, ka Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas plānotie izdevumi 2018. gadam sastāda 67.1 miljonu eiro. Lai nodrošinātu palīdzību vēlēšanu iecirkņa izveidei, īres izmaksu segšanai, tika prasīts ne vairāk kā 200 Euro!

Lai redzētu karti klikšķini uz atēla

Saistītās tēmas: BirmingemaBostonaLielbritānijaLiverpūle

youtube icon
Abonēt youtube