OCTA Garantijas fonda samazināšanās nav pietiekams iemesls polišu cenu kāpumam, aģentūrai LETA atzina Konkurences padomē (KP).

KP informēja, ka Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) pārstāvja Jura Stengrevica publiski paustais par OCTA Garantijas fonda apmēra samazināšanos nevar būt iemesls tam, ka OCTA cenai turpmāk būtu jāaug.

“Situācija saistībā ar iemaksām, kas ir jāveic Garantijas fondā, OCTA pakalpojuma sniedzējiem jau bija zināma iepriekš, tāpēc KP neuzskata, ka tas ir pietiekams iemesls, lai klientiem palielinātu polišu cenas,” norādīja padomē.

Konkurences uzraugā skaidroja, ka LTAB kā OCTA Garantijas fonda darbības nodrošinātājs ir tiesīgs sniegt informāciju sabiedrībai par papildu nepieciešamajām iemaksām Garantijas fondā, kas ietver aktuālo informāciju par situāciju OCTA tirgū. Vienlaikus KP norāda, ka konkrētajā LTAB pārstāvja paustajā viedoklī, ka liela daļa apdrošinātāju jau varētu būt iecenojuši savās cenās šīs papildu izmaksas, kas radušās Garantijas fonda dēļ, nav nedz korekts, nedz neitrāls.

Tāpēc KP norāda, ka tirgus dalībnieku apvienības pārstāvim, šajā gadījumā vienai no LTAB vadošajai amatpersonai, ir rūpīgi jāizsver jebkāda informācija vai viedoklis, ko tas pauž publiski, īpaši, ja tas satur jebkādas norādes par iespējamām cenu politikas izmaiņām tirgū.

“Norādes par cenu prognozēm vai iespējamu cenu pieaugumu daļai tirgus dalībnieku var arī kalpot kā signāls nepamatotam cenu kāpumam citiem tirgus dalībniekiem, kuri iepriekš nebija plānojuši palielināt cenas vai arī šīs izmaksas jau bija iekalkulējuši esošajā cenā. Tāpat šādi izteikumi var saturēt nepamatotu un, iespējams, pat maldinošu informāciju sabiedrībai,” uzsvēra KP.

KP atkārtoti atgādina, ka cenu veidošana ir katra komersanta individuāls lēmums, kas godīgas konkurences apstākļos tiek pieņemts, ņemot vērā uzņēmuma iekšējo cenu veidošanās mehānismu un preču ekonomiskās vērtības svārstības.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz to, ka apdrošināšanas sabiedrības kopš 2016.gada oktobra atsāka iemaksu veikšanu transportlīdzekļu īpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības (OCTA) Garantijas fondā, patlaban tas samazinājies līdz vēsturiski zemākajam slieksnim kopš 2008.gada aprīļa, kad tas pārsniedza likumā noteiktos 20 miljonus eiro un iemaksas vairs nebija jāveic, aģentūru LETA informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB).

Atbilstoši LTAB aprēķiniem augustā tā apmērs kritīsies zem 17 miljoniem eiro.

Iemaksu veikšanu Garantijas fondā paredz normatīvie akti gadījumā, ja tā apmērs samazinās zem 20 miljoniem eiro. Savukārt, ja fonda apmērs nokrītas zem 17 miljoniem eiro, tad apdrošinātājiem iemaksas jāveic dubultā apmērā.

Kā norāda LTAB, ņemot vērā pēdējā desmitgadē raksturīgo lēno ekonomikas izaugsmes tempu, OCTA vidējās atlīdzības pieaugumu jau vairākus gadus pēc kārtas, kā arī citus faktorus, Garantijas fonds 2016.gadā samazinājās zem 20 miljonu eiro atzīmes, un, par spīti, apdrošinātāju veiktajām iemaksām, tā apmērs turpināja sarukt.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: ApdrošināšanaKonkurences padomeLTABOCTA

youtube icon
Abonēt youtube