Pērn Latvijā par bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā saņemti 164 ziņojumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” pārstāvji.

Kopumā tie ir 35% no kopējā “Drossinternets.lv” saņemtā ziņojumu skaita. Gandrīz puse jeb 74 ziņojumi bija par bērnu seksuālu izmantošanu atainojošu saturu vietnēs, kas tika uzturētas serveros Latvijā. Patlaban, pateicoties ziņojumu līnijas sadarbībai ar Valsts policiju un interneta pakalpojumu sniedzējiem, nelegālais saturs operatīvi izņemts no publiskas aprites un vietnes tiek slēgtas, skaidroja “Drossinternets.lv” pārstāvji.

Viņi norāda, ka starptautiskās interneta asociācijas “InHope” dati atklāj, ka pērn 43 pasaules valstīs, tostarp Latvijā, ir saņemti 87 930 ziņojumi par internetā pieejamiem nelegāliem materiāliem, kuros redzama bērnu seksuāla izmantošana. Kopumā tie ir 259 016 attēli vai video ar nelegālu saturu. Lielākā daļa jeb 62% nelegālā satura tika dzēsta trīs dienu laikā.

Starptautiskās asociācijas statistikas dati liecina, ka lielākā daļa jeb 43% ziņojumu par bērnu seksuālu izmantošanu atspoguļojušiem materiāliem pērn nākusi no ASV. Savukārt Eiropā 51% ziņojumi iesniegti Nīderlandē, 18% Francijā un 10% Zviedrijā.

“InHope” asociācijas apstrādāto ziņojumu analīzē secināts, ka 90% gadījumu attēlos un video attēlotas meitenes. Vairākumā jeb 79% gadījumu materiālos redzamo bērnu nebija sasnieguši pubertāti, un viņu vecums bija no trīs līdz 13 gadi. Visbiežāk jeb 72% gadījumu ziņojumi iesniegti par nelegālā satura atrašanos attēlu uzglabāšanas vietnēs, 5% mājaslapās, 3% reklāmkarogu vietnēs un 3% interneta tērzētavās.

Latvijas Drošāka interneta centra mājaslapā pieejama forma ziņošanai par pārkāpumiem internetā. Katrs interneta lietotājs, kurš saskaras ar pārkāpumiem internetā, īpaši ar bērnu seksuālu izmantošanu atspoguļojošiem materiāliem, aicināts par to ziņot. Ziņojums var būt anonīms, visi ziņojumi apstrādāti ar Valsts policijas atbalstu un pamatojoties uz Latvijas normatīvajiem aktiem. Nepieciešamības gadījumā ziņojumi pārsūtīti citām “InHope” asociācijas dalībvalstīm operatīvai šo materiālu dzēšanai no publiskas aprites.

Latvijas Drošāka interneta centra darbību nodrošina Latvijas Interneta asociācija ar partneriem kā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un Latvijas Pašvaldību mācību centrs. Centrs ir “InHope” asociācijas biedrs kopš 2009.gada.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Drossinternets.lvinternetsPedofīlija

youtube icon
Abonēt youtube