VAS “Latvijas Dzelzceļš” (LDz) vēlas lielāko daļu no pagājuša gada peļņas – 22,57 miljonu eiro apmērā – novirzīt infrastruktūras projektiem, liecina izskatīšana Ministru kabinetā iekļautais jautājums par LDz 2017.gada peļņas sadali.

Kopumā LDz pagājušajā gadā nopelnīja 23 184 367 eiro, no kā lielākā daļa būtu jāieskata valsts budžetā. Tomēr Satiksmes ministrija (SM) rosināja noteikt atšķirīgu dividendēs izmaksājamo LDz peļņas daļu par 2017.gadu.

Apstiprināšanai valdībā iesniegts SM priekšlikums, ka valstij dividendēs tiks izmaksāti 2,65% jeb 614 875 eiro no LDz pērn gūtās peļņas.

Savukārt 22 569 492 eiro tiktu novirzīti uzņēmuma plānotajai publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras projektu īstenošanai atbilstoši kapitālsabiedrības vidēja termiņa darbības stratēģijai 2017.-2022.gadam.

LETA jau rakstīja, ka šā gada jūlijā LDz parakstīja līgumu ar “OP Corporate Bank plc.” filiāli Latvijā par 2018.gada investīciju projektu īstenošanai nepieciešamo finansējumu 31 miljona eiro apmērā. Aizdevuma termiņš ir septiņi gadi, un minēto summu paredzēts ieguldīt vairāku infrastruktūras objektu atjaunošanā un modernizācijā.

Bankas piešķirto finansējumu LDz ieguldīs gan uzsākto Rīgas un Daugavpils mezglu modernizācijas projektu īstenošanā, uzlabojot tranzīta nozarei nepieciešamās infrastruktūras caurlaides spēju, tehnoloģisko procesu organizāciju un drošību, gan arī signalizācijas, elektroapgādes un elektronisko sakaru līdzekļu, sliežu ceļu un ritošā sastāva atjaunošanā.

LDz viceprezidents Aivars Strakšas sacīja, ka finansējums paredzēts infrastruktūras projektiem, kas iekļauti LDz vidēja termiņa darbības stratēģijā, koncerna biznesa plānā un ir saskaņoti ar apstiprināšanas procesā esošā Indikatīvā dzelzceļa infrastruktūras attīstības plāna uzdevumiem nodrošināt atbilstošas kvalitātes infrastruktūru.

“Lai nodrošinātu to izpildi, mēs strādājam divos būtiskos virzienos – uzturot un atjaunojot esošos infrastruktūras elementus, kā arī modernizējot infrastruktūru vietās, kur tas nepieciešams konkurētspējas paaugstināšanai. Līguma parakstīšana par finansējumu šiem projektiem apliecina LDz finanšu stabilitāti,” uzsvēra Strakšas.

Kā ziņots, LDz provizoriskā peļņa šogad pirmajā ceturksnī bija 8,492 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar peļņu pirmajā ceturksnī pērn, ir par 16% mazāk, savukārt LDz apgrozījums bija 52,907 miljoni eiro, kas ir kritums par 2%.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Latvijas DzelzceļšSatiksmes ministrija

youtube icon
Abonēt youtube