Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja (Theresa May) ir saņēmusi savas valdības piekrišanu šonedēļ panāktajam vienošanās projektam par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības, kas paredz Lielbritānijas palikšanu ES muitas zonā vēl līdz 2020.gadam.

Kā ziņo britu sabiedriskais medijs BBC, Lielbritānijas valdība vienošanās projektu ir atbalstījusi trešdien, 14.novembrī.

Meja pēc ilgas kabineta sēdes Londonā ir paziņojusi preses pārstāvjiem, ka Lielbritānijas izvēles iespējas ir skaidras: «Šī vienošanās, kas atbilst izstāšanās referendumā prasītajam, kas ļauj atgūt kontroli pār mūsu naudu, likumiem un robežām, izbeigt brīvas pārvietošanās principu, aizsargā darbavietas, drošību un mūsu [iekšējo] savienību vai izstāšanās bez vienošanās, vai arī vispār neizstāšanās [no ES]».

ES galvenais Brexit sarunu vedējs Mišels Barnjē (Michel Barnier) komentējis, ka britu valdības piekrišana ir izšķirošs solis ceļā uz Lielbritānijas un ES «šķiršanās līgumu». Tas arī devis iespēju ES dalībvalstu līderiem pulcēties galotņu sanāksmē, lai ilgu sarunu ceļā panākto apstiprinātu no savas puses.

Kā raksta BBC, vienošanās projekts paredz abu pušu apņemšanos aizstāvēt Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesības un ES dzīvojošo britu tiesības turpināt strādāt un studēt.

Paredzēts arī 21 mēnesi ilgs izstāšanās pārejas periods, kas sāktos 2019.gada martā un kura laikā visa Lielbritānija paliktu vienotā muitas zonā ar ES, kā arī Lielbritānijas aiziešanas maksājums ES. BBC to lēš robežās starp 40 un 45 miljardiem eiro.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Lielbritānija. Brexit

youtube icon
Abonēt youtube