Šī gada jūnijā lielākajai daļai pārtikas produktu Viļņas mazumtirdzniecības tīklu veikalos cenas bija zemākas kā Rīgā un Tallinā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

No apsekotajiem vairāk kā 40 produktiem lielākā daļa pārtikas produktu Lietuvā bija lētāki. Neskatoties uz to, ka Latvijā ir samazināts PVN lielai daļai augļu un dārzeņu, arī šie produkti nebija lētākie Baltijā. Kartupeļu kilograms Tallinā vidēji maksāja 0,25 EUR/kg, Viļņā 0,29 EUR/kg, bet Rīgā 0,51 EUR/kg. Savukārt burkāni Tallinā maksāja 0,67 EUR/kg, Viļņā 0,53 EUR/kg, Rīgā 0,70 EUR/kg. Toties Rīgas veikalos bija nopērkami lētākie vietējie gurķi un tomāti, šampinjoni, importa zemenes, plūmes un broileri.

“Cenas produktiem ir atšķirīgas, jo atšķirīga ir arī preču kvalitāte un sortiments. Vietējie tomāti jūnijā bija nopērkami visās četrās apsekotajās Latvijas tirdzniecības ķēdēs, bet kaimiņvalstīs tikai vienā vai divās. Un arī cena šiem tomātiem Latvijā bija ievērojami zemāka. Savukārt vietējās zemenes Latvijas veikalu ķēdēs nebija nopērkamas, bet Lietuvā un Igaunijā tikai vienā veikalu ķēdē katrā valstī, kas nav raksturīgi šim laika periodam. Tas tāpēc, ka bija liels importa zemeņu piedāvājums. Piemēram, Tallinā veikalā importa zemenes varēja nopirkt par 1,99 EUR/kg,” norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Vienlaikus viņa pauž, ka, lai arī “krīzes” produkts – griķi, Latvijā bija visdārgākie, bet tikai pie mums atsevišķu veikalu plaukti bija tukši. Abās pārējās valstīs tie maksāja lētāk un netrūka. “Patīkami, ka Igaunijas veikalos rabarberi pamatā bija no Latvijas. Augstas kvalitātes vietējie produkti maksā dārgi. Piemēram, Tallinā vietējie ķiploki bija 15,30 EUR/kg, Viļņā 8,90 EUR/kg, bet neskatoties uz to, vietējie kartupeļi Tallinā bija 0,21 EUR/kg. Arī mārketinga aktivitātes vietējo produktu atbalstam valstīs ir atšķirīgas. Viļņas un Tallinas veikalos vietējiem produktiem bija pamanāmāka izcelsme. Latvijā jūnijā bija problēmas ar parasto kartupeļu un gurķu piegādēm, jo bieži veikalos tie nebija pieejami vispār.”

“Ja salīdzina Latvijas cenas gada griezumā, tad šogad daudzu produktu cenas ir ievērojami zemākas nekā pirms gada. Piemēram, galda bietes pagājušajā gadā maksāja 0,72 EUR/kg, šogad 0,28 EUR/kg, sīpoli attiecīgi 1,14 EUR/kg un 0,56 EUR/kg, sviests 9,45 EUR/kg un 7,38 EUR/kg. Saistībā ar Covid-19 šogad ievērojami dārgāki ir ķiploki no 2,82 EUR/kg līdz 4,89 EUR/kg, ” uzskata Dr.oec. I. Gulbe.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube