Vairākās Rīgas daudzdzīvokļu mājās atbilstoši iepriekš lemtajam pašvaldības SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) ir aizmetinājis sanitārajām normām neatbilstošos atkritumu stāvvadus, taču to vietā nav nodrošinājis iedzīvotājiem iespēju šķirot atkritumus, lai arī maksu par šo pakalpojumu jau iekasē, par šādu situāciju vairākas sūdzības gan no iedzīvotājiem, gan privātajiem atkritumu apsaimniekotājiem saņēmis bijušais Rīgas domes deputāts un Rīgas domes deputāta amata kandidāts Andris Bačkurs.

“Pašvaldības SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) haotiskās darbības dēļ galvaspilsēta atkal ir jaunas atkritumu krīzes priekšvakarā. Kamēr iedzīvotājiem nav nodrošināti atkritumu šķirošanas konteineri, stāvvadus aizmetināt nedrīkst. Pretējā gadījumā iestigsim atkritumu kalnos! Rodas sajūta, ka RNP jau kārtējo reizi nerīkojas kā rūpīgs un gādīgs saimnieks savu iedzīvotāju interesēs,” saka Andris Bačkurs.

A. Bačkurs uzskata, ka stāvvadu aizmetināšana ir jāpārtrauc līdz brīdim, kad tiks izvietoti šķirošanas konteineri. Turklāt bijušais domnieks atgādina, ka šādu konteineru izvietošanai Rīgas pilsētā joprojām nav noteikts dizaina kods jeb vienots veidols.

Lai novērstu nu jau kārtējo atkritumu krīzi galvaspilsētā un pievērstu uzmanību RNP rīcībai A. Bačkurs nosūtījis vēstuli Rīgas pilsētas pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam, Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājai Ivetai Zalpēterei un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem.

RD saistošo noteikumu grozījumi “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā”, kur noteikts, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs sadarbībā ar dzīvokļa īpašuma īpašniekiem par saviem līdzekļiem līdz 2021.gada 1.janvārim slēdz atkritumu stāvvadus, vienlaikus nodrošinot atkritumu konteineru uzstādīšanu, tika pieņemti 2019.gada 29.novembrī.

Jaunā kārtība paredz, ka, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs un dzīvokļa īpašuma īpašnieki nespēj patstāvīgi rast risinājumu atkritumu savākšanas konteineru uzstādīšanas vietas nodrošināšanai, ir jāvēršas Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā, lūdzot rast risinājumu attiecīgajai situācijai. Atkritumu apsaimniekotājs nav atbildīgs par atkritumu konteineru uzstādīšanas vietu ierādīšanu.

Foto:

youtube icon
Abonēt youtube