Foto: Pexels

22.martā “Stikla Serviss” sadarbībā ar “Zaļo jostu” uzsāk nevajadzīgu un bojātu spoguļu utilizācijas akciju. Tās ietvaros Rīgas iedzīvotājiem tiek sniegta iespēja bez maksas atbrīvoties no nevajadzīgiem, bet restaurējamiem spoguļiem, savukārt izglītības un sociālās iestādes aicinātas pieteikties atjaunoto spoguļu saņemšanai telpu labiekārtošanai.

Akcija norisinās no 22.marta līdz 30.aprīlim. Spoguļi no iedzīvotājiem bez maksas tiek pieņemti Toma ielā 4 un A. Briāna ielā 10, Rīgā.

“Stikla Serviss” un “Zaļā josta” kopīgi rīkotā spoguļu utilizācijas akcija, kas šogad norisināsies jau piekto gadu, kļuvusi ļoti pieprasīta. Tas apliecina gan sabiedrības strauji pieaugošo izpratni par pareizu atkritumu šķirošanu, gan arī uzskatāmi demonstrē, ka iedzīvotāji vēlas meklēt veidus, kā mazināt radīto atkritumu apjomu un sekmēt aprites ekonomiku.

“Spoguļstikla un spoguļu izstrādājumu utilizācija vienmēr radījusi sarežģījumus atkritumu apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem. Spoguļus nav iespējams pārstrādāt kopā ar stikla iepakojumu, tādēļ tos nedrīkst izmest dalītās vākšanas konteineros stiklam. Turklāt nevajadzīgo spoguļu novietošana līdzās atkritumu konteineram arī nav risinājums,” skaidro SIA “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa, uzsverot, ka vienīgais veids, kā nevajadzīgos spoguļus utilizēt ilgtspējīgi, ir restaurēt tos un atgriezt atkārtotā apritē. Tādēļ organizatori akcijas ietvaros pieņem tos spoguļus, kurus ir iespējams atjaunot. Spoguļu lauskas un cita veida atkritumi akcijas ietvaros netiek pieņemti.

“Strādājot stikla apstrādē, redzam, cik daudz stikla un spoguļu nonāk atkritumos. Šie atkritumu veidi nav piemēroti izmešanai sadzīves atkritumu konteineros, un šādu atkritumu izvešana un utilizēšana ir maksas pakalpojums. Tādejādi cilvēki daudzkārt izvēlas vieglāko ceļu – atstāj spoguļus blakus atkritumu konteineriem vai, vēl ļaunāk, izmet tos dabā, mežā un tādejādi piesārņo apkārtējo vidi,” stāsta SIA “Stikla Serviss” valdes locekle Jana Zubricka.

“Mēs apzināmies, ka esam atbildīgi informēt sabiedrību par spoguļu dzīves ciklu, uzsverot, ka spoguli iespējams restaurēt un dot tam otru dzīvi. Tādēļ mēs vēlamies dalīties savā jau esošajā pieredzē un sniegt ieguldījumu otrreizējo izejvielu pārstrādes veicināšanai Latvijā, ar savu stāstu un darbu iedvesmot sabiedrību aktīvāk iesaistīties atkritumu šķirošanā, iestājoties par tīrāku vidi mums apkārt,” norāda J. Zubricka.

Nevajadzīgie, bojātie, bet restaurācijai piemērotie spoguļi no 22.marta līdz 30.aprīlim tiek pieņemti “Stikla Serviss” filiālēs Rīgā, Toma ielā 4 un A. Briāna ielā 10, uzņēmuma darba laikā. Par katru nodoto spoguli akcijas dalībnieki saņems 20% atlaidi jaunu spoguļu iegādei.

Jau laikus mācību un sociālās iestādes tiek aicinātas pieteikties restaurēto spoguļu saņemšanai akcijas noslēgumā. Visi aizvadīto akciju ietvaros atjaunotie spoguļi nogādāti mācību un sociālās iestādēs, lai priecētu to lietotājus vēl daudzu gadu garumā.

“Iepriekš ar restaurētajiem spoguļiem aprīkojām sanitārās telpas Rīgas Latviešu biedrības namā, palīdzējām daudzfunkcionālajam centram bērniem un jauniešiem ar autiskā spektra traucējumiem “Solis Augšup” pārtaisīt garāžu par skaistu un multifunkcionālu zāli ar spoguļu sienu, uzstādījām spoguļus vingrošanas zālē Rīgas 7. internātskolā un deju studijas “Dzirnas” telpās, kā arī esam iekārtojuši vairākus logopēdijas kabinetus, kur spogulis ir neatņemama sastāvdaļa runas uzlabošanas procesā,” stāsta J. Zubricka.

Iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties aprites ekonomikā un sekmēt resursu atkārtotu pielietošanu, sniedzot ieguldījumu spoguļu atjaunošanā sociāla mērķa labā.

youtube icon
Abonēt youtube