Jau no šodienas sāksies iepriekšējā balsošana Rīgas domes vēlēšanās, kad iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no pulksten 16.00 līdz 21.00. Sporta totalizators 11.lv prognozē, ka apvienotais Attīstībai/Par! un Progresīvo saraksts saņems vairāk nekā 23% balsu un tiks pie mēra amata.

Atšķirībā no iepriekšējām divām pašvaldību vēlēšanām šoreiz gaidāma visai raiba pārstāvniecība Rīgas domē, jo, kā norāda bukmeikeri, saskaņā ar 11.lv prognozēm 5% barjeru pārvarēs septiņi saraksti. “Runājot par vēlēšanu uzvarētāju, Saskaņai šoreiz būs nopietns konkurents Attīstībai/Par! un Progresīvo veidolā. Saskaņā ar 11.lv prognozēm katras apvienības izredzes triumfēt šī gada vēlēšanās tiek vērtētas ar identisku 44% varbūtību (1.90 likmes koeficients),” par gaidāmo notikumu savas prognozes izsaka bukmeikeri.

Ja iepriekšējās divās Rīgas domes vēlēšanās nebija ne mazāko šaubu, ka lielāko balsu skaitu iegūs Saskaņa un vienīgais jautājums bija, vai tiks savākts vairāk nekā 50% balsu, tad šoreiz situācija ir būtiski mainījusies,” stāsta 11.lv totalizatora vadītājs Toms Piliksers.

“Iemesli tam ir vairāki. Ierastā Saskaņas lokomotīve Nils Ušakovs ir pievērsies darbam Briselē, nesenie korupcijas un nesaimnieciskās darbības skandāli Rīgā, kā arī intensīvāka konkurence par krievvalodīgo balsīm. Visam pa vidu vēlētājiem galvu jauc partija Jaunā saskaņa, kur, visticamāk, aizies pāris procenti Saskaņai domātu balsu.”

Jau pēdējās Saeimas vēlēšanās labus panākumus guva partiju apvienība Attīstībai/Par!, lielāko daļu balsu saņemot tieši Rīgā. Apvienojot spēkus ar partiju Progresīvie, šī apvienība šobrīd ir īpaši populāra izvēle gados jaunāko vēlētāju vidū.

Tas atspoguļojas arī 11.lv vērtējumā, ka labākās izredzes kļūt par nākošo Rīgas mēru ir tieši AP! pārstāvim Mārtiņam Staķim, šādu scenāriju vērtējot ar 49% varbūtību (1.70), kamēr Viļņa Ķirša (Jaunā vienotība)iespējas ieņemt šo amatu tiek vērtētas ar 20% (4.20), bet Oļega Burova (Gods kalpot Rīgai) ar 12% (7.00) iespējamību. Runājot par pēdējiem diviem, lielākas izredzes ir kādam no viņiem ieņemt vicemēra amatu – 32% iespējamība (2.40) Burovam un 29% (2.60) Ķirsim.

“Attīstībai/Par! mērķtiecīgi un laicīgi uzsāka kampaņu Rīgas domes vēlēšanās, kā savu mēra kandidātu izvirzot Staķi,” skaidro Piliksers. “Ņemot vērā, ka Saskaņa šoreiz, visticamāk, paliks opozīcijā, AP!/Progresīvie būs lielākā koalīcijas partija un attiecīgi viņiem arī tiks mēra amats. Tāpat jāpiebilst, ka dažādās rīdzinieku aptaujās tieši Staķa kandidatūra tiek vērtēta vispozitīvāk.”

11.lv prognozē, ka droši par 5% barjeras pārvarēšanu var būt Saskaņa, AP!/Progresīvie, Jaunā vienotība, NA/Latvijas reģionu apvienība, Jaunā konservatīvā partija un Gods kalpot Rīgai. Savukārt, uz iekļūšanas robežas balansēs ZZS (50% varbūtība) un Latvijas krievu savienība (55% varbūtība).

Foto: Publicitātes

youtube icon
Abonēt youtube