Latvijā būvniecības izmaksas šī gada jūlijā, salīdzinot ar 2019.gada jūliju, pieaugušas par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Strādnieku darba samaksa palielinājās par 6,7%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,4%, savukārt būvmateriālu cenas samazinājās par 1,6%.

2020.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2%. Strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,4%, būvmateriālu cenas – par 0,3%, savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 0,2%.

Jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja būvmateriālu cenu samazinājums asfaltbetonam un dolomīta šķembām. Pazeminoša ietekme bija arī darba samaksai elektriķiem, krāsotājiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem, kā arī apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi).

2020.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2019.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 36% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube