Nereti ikviens no mums vēlas rast atbildes par sapņu nozīmi. Sapņus mēs mēdzam sasaistīt ar savu ikdienu, taču izrādās, ka tas, ko sapņojam, ir atkarīgs no mūsu pieredzes līdz septiņu gadu vecumam. Kas vispār ir sapņi, kāpēc mēs sapņojam to, ko sapņojam, vai varam rast atbildes sapņu tulkos, par to sarunā pastāstīs individuālā psiholoģijas konsultante, praktiskā psiholoģe Līga Broka.

Kas vispār ir sapņi? 

Speciāliste norāda, ka “sapņi ir vistiešākajā veidā saistīti ar psihoterapiju un psiholoģiju, jo sapņi reprezentē zemapziņas pārdzīvojumus, kuri pēc tam simbolu veidā nakts laikā tiek izsapņoti”.

Cik ilgi mēs patiesībā sapņojam?

Reizēm ikkatram no mums šķiet, ka sapnis ilgst visu nakti, reizēm sapnis var būt patīkams, bet reizēm tas ir murgs, no kā gribas piecelties, taču tas turpinās. Tāpēc jautājums par to, cik ilgi patiesībā norit sapnis, ir ļoti būtisks. Psiholoģe skaidro: “Protams, ka mēs nesapņojam visu miega laiku, tomēr, cik tieši, to būtu grūti pateikt, vai tās būtu trīs vai piecas minūtes no sapņa laika. Jo tie ir simboli, kuru veidā mēs izsapņojam un izdzīvojam dažkārt ļoti spēcīgus pārdzīvojumus, tādēļ cilvēkam šķiet, ka tas ir ļoti ilgi. Realitātē tas tā nav, nakts laikā var būt arī vairāki sapņi, turklāt bieži vien sapņi ir pēdējā miega fāzē, kas vairāk ir uz rīta pusi. Katrā ziņā brīdis, kurā sapņojam, ir noteiktā miega fāzē, un laiks, kad sapņojam, ir mazs, lai gan reizēm šķiet, ka sapnis ildzis visu nakti.”

Zemapziņas programmatūrā ierakstās pieredze, kas uzkrājusies līdz 7 gadu vecumam

“Tad kad jau vēlākā laikā, piemēram, pieauguša cilvēka dzīvē, mums notiek kaut kādi notikumi, tie pēc būtības ir tikai palaidējmehānisms – tiek izprovocēti tie pārdzīvojumi, kas ir atmiņu krātuvītē, tāpēc tie ir tik spēcīgi un dziļi, it īpaši tās situācijas, kas atkārtojušās vairākkārt – tad neironu saites smadzenēs ir ļoti spēcīgi nostājušās, līdz ar to šie pārdzīvojumi ir vēl dziļāki.”

Jautājot, kas ar sapņiem būtu jāsaprot, vai nepieciešams meklēt atbildes uz redzēto, vai tās ir emocijas, kas izdzīvotas pēdējās dienās, speciāliste strikti norāda, ka pēdējā laika informācija tā nav, skaidrojot: “Tāpēc, ka cilvēkam visa viņa zemapziņas programmatūra, ja tā varētu teikt, izveidojas līdz septiņu gadu vecumam. Līdz ar to, uz šīs gatavās programmatūras pieredzes, notikumi un pārdzīvojumi, kas notikuši ar cilvēku līdz septiņu gadu vecumam, ierakstās atmiņu krātuvē jeb smadzenēs.

Šodienas piedzīvotais tikai izprovocē pagātnes notikumus

“Tad, kad mēs esam kā pieauguši cilvēki, ir dažādi notikumi, uz kuriem reaģējam ar pārdzīvojumiem. Cilvēks domā, ka tas attiecas uz šodienu, bet patiesībā tā nav. Šodienas piedzīvotais ir tikai izprovocējis senākus notikumus. Izpausmes ir tik spēcīgas, jo tas nav pieauguša cilvēks skats uz konkrēto notikumu, bet gan bērna pārdzīvojums,” atzīmē speciāliste.

Murgi – bērnības spēcīgs pārdzīvojums

Vienlaikus speciāliste atzīmē: “Ja mēs runājam konkrēti par pārdzīvojumu sapņiem – tad, kad cilvēks sapņo, bērnības pārdzīvojums tiek izdzīvots sapnī, un faktiski miega laikā to ir drošāk izdzīvot. Ja cilvēks dienas laikā emocijas nav izdzīvojis, nav spējis tās apzināties, tad tās pariet uz nakts laiku, kad drošāk šis emocijas var izdzīvot. Nodarbojoties ar sapņiem, var nonākt pie bērnības pārdzīvojuma, kas nav atrisināts.”

Ja sapnī redz bijušo… Kāda tam ir nozīme?

Ievadot globālajā tīmeklī vārdu “sapnis”, redzams, ka interneta lietotāji meklē atbildes uz vairākiem jautājumiem, piemēram: kāpēc sapnī redzam bijušās attiecības? Izrādās, ka sapnis patiesībā nav par bijušajām attiecībām. “Te ir jāsaprot, ka bijušās attiecības un pārdzīvojumi, kas nav atrisināti, nav šo sapņu cēlonis. Tā kā cilvēks redz, piemēram, ka attiecības bija jārisina, tur ir bijuši kaut kādi nosacījumi, kas saistīti tieši ar neatrisināto bērnības pieredzi. Respektīvi, tas, ko cilvēks jau ir uztvēris, kā ir pārdzīvojis šīs attiecības, tas nav tieši saistīts tikai ar konkrētajām attiecībām, bet, kā jau es teicu, ar tiem notikumiem, kas saistīti līdz septiņu gadu vecumam. Tas viss uzslāņojas pa virsu.”

Ja sapnī redzam pēdējo dienu spilgtos notikumus, tad cilvēks redz sapni saistībā ar šiem notikumiem un cilvēkiem, bet šie notikumi un cilvēki tiek izmantoti sapnī tikai tāpēc, ka šobrīd aktuālais ir visvairāk palicis zemapziņā. Taču stāsts nav par šiem notikumiem vai tām situācijām, bet gan par tā cilvēka programmatūru, par viņa zemapziņas procesiem, kas nav atrisināti caur cilvēka uztveri.”

Attiecības vienmēr ir sarežģīts temats, vienlaikus līdz galam neatrisināts. Tieši šis ir iemesls, kāpēc cilvēki meklē informāciju, tas attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem, taču kāpēc mēs redzam bijušās attiecības, ja līdz septiņu gadu vecumam parnerattiecības neesam piedzīvojuši? “Ja tu sapnī redzi bijušās attiecības, tad tā atkal ir jau minētā programma, kas ir palaidējmehānisms bērnības programmai.  Šie simboli reprezentē konkrēto pārdzīvojumu, tas nav atrisināts un atkārtojās dažādās formās, tie ir tikai simboli.”

Vai sapņu tulkos var meklēt atbildes, vai tiem var ticēt?

Uzdodot jautājumu, vai var ticēt, vai saskatīt jēgu sapņu tulkos, speciāliste ātri reaģē, sakot: “Nē, pilnīgi nekādā veidā. Simboli vispār ir individuāli, jo tie korelē ar katra cilvēka individuālo pieredzi un pārdzīvojumiem, tas nevar būt izrauts no konteksta. Tas nav iespējams, ka viens tulkojums, piemēram, ja es redzu suni, attiektos uz visiem, tas ir pilnīgi neiespējami.”

Speciāliste vairākkārt atkārto, ka viss, ko mēs redzam, ir attiecināms uz mūsu pašu pieredzi un pārdzīvojumiem. “Ja mana pieredze nekādā veidā nav saistīta ar tavu pieredzi, lai cik līdzīgi piemēri varētu būt, tomēr katram cilvēkam ir pilnīgi atšķirīga pieredze un sava uztvere. Ja es tagad teiktu suns, ja šeit būtu desmit cilvēku, katrs taču iztēlotos savu suni. It kā vārds ir viens, taču mūsu iztēlē šo vārdu mēs iztēlojamies dažādi, tas atkarīgs no pieredzes. Tāpēc tas nekādā gadījumā nevar būt vienādots.”

Sapņi kā atbrīvošanās ceļš

Ir sapņi, kurus mēs atceramies ļoti spilgti, taču ir arī sapņi, kurus mēs atceramies neskaidri vai neatceramies vispār. Vai tam ir kāda nozīme? “Tie sapņi, kurus atceramies spilgtāk, vistiešākajā veidā ir saistīti ar kādu mūsu pieredzes traumatisku notikumu, taču tos sapņus, kurus gandrīz nemaz neatceramies, iespējams, tiek izdzīvotas kaut kādas emocijas, caur kaut kādiem simboliem, kam nav būtiskas nozīmes. Tas savā ziņā ir veids, kā cilvēks sevi atbrīvo no emocijām – kā atbrīvošanās ceļš, tāpēc tam ir nozīme mēs atceramies vai nē.”

Bērnībai ir ļoti būtiska nozīme, bērni atceras visu…

Turpinājumu lasi šeit – Chillpill sarunājas | Mūsu sapņi ir saistīti tikai ar to pieredzi, ko uzkrājam līdz 7 gadu vecumam.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube