Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) vadītājs Noris Krūzītis aicina veikt grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, lai arī turpmāk Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem tiktu piemērota samazinātā PVN likme 5% apmērā.

Kā liecina statistikas biroja Eurostat dati, likmes ieviešana ir sevi attaisnojusi: konkrētajā sektorā ir samazinājusies ēnu ekonomika, legālajā tirgū darbojošos komersantu konkurētspēja ir palielinājusies, kā arī PVN maksātāju skaits pieaudzis par 6%.

“Samazināta PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem ir bijis liels ieguvums gan patērētājiem, gan vietējiem audzētājiem. Kopš tā stājās spēkā, Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu pieprasījums LPTA biedru tirdzniecības tīklos pieaudzis par vidēji 10%. Pozitīvi, ka valdība ir novērtējusi ieguvumu un piedāvājusi arī kompensēšanas avotu, lai samazināto likmi varētu piemērot arī turpmāk,” norāda N. Krūzītis.

Viņš uzsver, ka pat situācijās, kad bijuši ražai nelabvēlīgi laikapstākļi, ietekmējot šo produktu pašizmaksu, samazinātā PVN likmes nodrošināja, ka patērētāji augļu un dārzeņu cenu pieaugumu veikalos šajā periodā nemanīja.

Samazinātā PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem tika noteikta laika periodam līdz 2020.gada 31.decembrim, ar iespēju to pagarināt.

Kā jau iepriekš ziņots, Saeima ir nodevusi izskatīšanai komisijās priekšlikumus grozījumos PVN likumā, lai arī turpmāk varētu piemērot samazināto PVN likumu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.


Jāatsauc atmiņā, ka līdzdalības portālā Mana balss šobrīd joprojām tiek vākti paraksti  par to, lai samazinātu PVN likmi 5% apmērā pārtikas produktiem, t. sk. svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem.

Iniciatīvas iesniedzēji pauž: “Šīs pārmaiņas sniegs nozīmīgu atbalstu Latvijas ģimenēm, īpaši, cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem, veicinās pilnvērtīga uztura pieejamību, svaigas un veselīgākas pārtikas patēriņu, kā arī sniegs būtisku ieguldījumu vietējo lauksaimnieku un ražotāju konkurētspējas veicināšanai.”

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube