Visā Latvijā uzlabojusies gaisa kvalitāte, kas iepriekšējā nedēļas nogalē bija pasliktinājusies Ukrainas austrumos un Krievijas dienvidu daļā notiekošo ugunsgrēku, kā arī tuksnešaino reģionu pacelto smilšu un putekļu daļiņu dēļ,  ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Aizvadītajā nedēļā teju ikviens Latvijas iedzīvotājs juta izmaiņas gaisa kvalitātē, neizprotama dūmaka – vieniem reiba galva, citiem miglojās redze, izrādās, ka par iemeslu tam bija augstākminētie apstākļi Ukrainas austrumos un Krievijas dienvidu daļā.

Kā mikroblogošanas vietnē Twitter nedēļas nogalē rakstīja meteorologs Jānis Trallis: “Bija jābūt brīdinājumam, bet neviena valsts institūcija to nav izplatījusi. Šodien gaisa kvalitāte droši vien nav īpaši labāka.” Jāatzīmē, ka sašutums tika pausts aizvadītajā nedēļas nogalē, šobrīd gaisa kvalitāte būtiski uzlabojusies.

Apstākļi ir noskaidroti, nu varam uzelpot. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs atmosfēras gaisa kvalitātes staciju dati liecina, ka 5.oktobrī PM10 diennakts vidējā koncentrācija ir vēl vairāk samazinājusies, un gaisa kvalitātes indekss Latvijas rietumu daļā novērtējams kā ļoti labs, Latvijas austrumu daļā kā labs un Rīgā – viduvējs. Jānorāda, ka par normālu PM10 līmeni tiek pieņemts, kad diennakts vidējā koncentrācija nepārsniedz 50 µg/m³.

Būtiski gan pieminēt, ka vēl aizvadītajā dienā pirmdien, 5.oktobrī, tika pausts, ka joprojām jābūt piesardzīgiem cilvēkiem, kuriem ir elpceļu problēmas. Eiropas Komisijas rekomendācijas gadījumos, kad novērojams viduvējs gaisa piesārņojums: jutīgās grupas locekļiem, kā bērniem ar astmu, pieaugušiem ar sirds problēmām nav ieteicamas ilgstošas pastaigas un fiziskās aktivitātes ārā.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube