Savu viedokli pauž Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu arodbiedrību Konsultatīvās padomes vadītājs Linards Gulbis.

Domājot par Latvijas finanšu sistēmas “kapitālo remontu”, kura mērķis bija netīrās naudas atmazgātāju padzīšana no Latvijas, gribas vaicāt – vai līdz ar nezālēm neesam izravējuši arī labos augus? Banku piekoptā drastiskā politika novedusi pie tā, ka daudzi investori Latvijai met līkumu, un ne viens līdz šim mūsu valstī sekmīgi strādājošs uzņēmums plāno pārnest savas ražotnes uz citām valstīm. Vai tiešām tāds bija “remonta” mērķis?

Ja kāds sadomās dzīvokļa remonta laikā noārdīt nesošo sienu un nospļauties uz to, ka tādēļ arī visa māja var sagrūt kā kāršu namiņš, visticamāk, šādu cilvēku nosauks par traku. Toties, ja bankas, neko nepaskaidrojot, klapē ciet gan juridisku, gan fizisku personu kontus iluzoru un nepamatotu aizdomu dēļ, finanšu sistēmas uzraugi to vērtē kā saprātīgu piesardzību. Diemžēl šī [ne]saprātīgā piesardzība novedusi pie tā, ka daudzu uzņēmumu darbs ir apgrūtināts, jo kontu bloķēšana, slēgšana vai atteikums konta atvēršanai rada nopietnu risku to komercdarbībai un tālākai pastāvēšanai.

Lielāku sabiedrības ievērību šī problēma guva pēc tam, kad toksiskā Aivara Lemberga dēļ problēmas ar banku kontu bloķēšanu sākās vairākiem lieliem tranzīta nozarē strādājošiem uzņēmumiem, kas draudēja gan ar tūkstošiem darbavietu zaudēšanu, gan ļoti nopietnām problēmām pašai nozarei. Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu arodbiedrības vērsa uz to gan valsts augstāko amatpersonu, gan ministru, gan arī Finanšu un kapitāla  tirgus uzraudzības komisijas uzmanību.

Tagad izrādās, ka ar līdzīgu situāciju, saskaņā ar aizsardzības ministra Arta Pabrika teikto, saskārusies arī aizsardzības nozare, jo arī tajā strādājošajiem uzņēmumiem bijusi negatīva pieredze sadarbībā ar Latvijā strādājošām bankām. Stāsts tas pats vecais – kā norāda ministrs, minētajiem uzņēmumiem, militārajiem ražotājiem, bez skaidri formulētiem un pamatotiem iemesliem bankas ir atteikušas attīstības projektu finansējumus, jaunu kontu atvēršanu vai atsevišķos gadījumos uzņēmumu esošie konti vienkārši slēgti. Nav grūti iedomāties (vēl jo vairāk tādēļ, ka paši esam gājuši un turpinām iet tam visam cauri), cik saspringta situācija valda šajā nozarē, ja reiz aizsardzības ministram (!) publiskajā telpā nākas apelēt pie banku un kredītiestāžu uzraugu veselā saprāta!

Tā vien šķiet, ka bankas konsekventi īsteno “ka tik kaut kas nenotiek” politiku un par to, kas šādas rīcības dēļ notiek ar tautsaimniecību, tām, atvainojiet, ir nospļauties.

Ar pilnu raksta publikāciju var iepazīties ŠEIT.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube