Foto: Unplash.com

Atlikušas vien pāris dienas līdz gada skaistākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem. Šie svētki nav iedomājami bez tradicionālās svētku rotas – eglītes, ko daudzi nes mājās un rotā tieši svētku vakarā. Taču šogad ir vērts ļauties svinīgai noskaņai jau agrāk, lai kliedētu grūtsirdību un katru dienu izjustu kā mazus svētkus. Tiem, kuri raizējas, ka eglīte līdz Vecgada vakaram nobirs, “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Ingus Laumanis atklāj noslēpumu – svarīgi izvēlēties īsto eglīti, un tā rotās māju līdz pat janvārim.

Kurš ir piemērotākais laiks eglītes iegādei?

Svētku sezona ir gana gara – vieni svin Ziemassvētkus decembrī, citi – janvārī, vēl kāds par īsto svētku brīdi uzskata Vecgada vakaru. Kaut arī šogad svētki būs klusi un noritēs šaurā ģimenes lokā, eglīte tik un tā būs labākā mājas rota, kas ar savu smaržu un sulīgo zaļumu priecēs gan lielus, gan mazus.

Kad tad ir piemērotākais brīdis eglītes iegādei? “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Ingus Laumanis iesaka: “No Dānijas atceļojušās Nordman šķirnes eglītes, kurām raksturīgi kupli zari un garas, mīkstas skujas, ir sevišķi izturīgas un nebirst, tāpēc rotās jūsu māju gan Adventa laikā, gan cauri visiem svētkiem un pat vēl pēc Jaunā gada svinībām,” iedrošina speciālists.

Griezta vai podiņā?

Jau šobrīd visā Latvijā pieejams plašs Ziemassvētku eglīšu klāsts – gan grieztās eglītes, gan eglītes podiņos. Atsevišķos reģionu veikalos gan sortiments var atšķirties, piemēram, eglītes podiņos būs pieejamas visos Rīgas veikalos, bet ārpus Rīgas – Jelgavā un Daugavpilī. Katram eglīšu veidam ir savas priekšrocības.

Grieztā eglīte ir svētku klasika. Ja vēlaties, lai jūsu mājoklis svētkos izskatītos kā no senatnīgas pasaku grāmatas ilustrācijām, ir vērts meklēt premium kvalitātes eglītes. “Pirms nociršanas katrs kociņš tiek rūpīgi novērtēts, ņemot vērā zaru skaitu, to, cik taisni un vienmērīgi uz visām pusēm tie plešas, un citus parametrus. Tāpēc premium klases eglītes izskatās sevišķi kuplas un greznas,” skaidro speciālists.

Savukārt dabas draugiem, kuriem nocirsto eglīšu žēl, lieliska izvēle būs eglīte podiņā – no pavisam mazas līdz prāvai, pat metru garai eglītei. To pēc svētkiem var iestādīt dārzā vai tāpat podiņā novietot pagalmā vai uz terases, kur tā vēl ilgi priecēs mājinieku acis.

Ar ko atšķiras populārākās eglīšu šķirnes?

Podiņos iespējams iegādāties divu šķirņu eglītes – 30–40 cm līdz vienam metram garu Conica jeb aso egli un mīkstāko, maigāko Nordman šķirnes eglīti. Tā ir krietni kuplāka un izmēros iespaidīgāka – 60–80 cm līdz pat 100–120 cm garas, un tieši šīs šķirnes grieztās egles ieteicams izvēlēties, lai pagarinātu svētku sezonu.

Īsākās grieztās eglītes pieejamas 1–1,5 metru izmērā, bet garākās sasniedz pat 2,5 metru augstumu. Tie, kuri eglīti nolēmuši iegādāties jau decembra sākumā, būs ieguvēji visādā ziņā – gan prieks ilgāks, gan maciņam draudzīgāk, jo daudzi veikali decembra sākumā piedāvā akcijas cenas.

“Neatkarīgi no tā, kāda eglīte šogad greznos jūsu mājas, novēlu no sirds izbaudīt svētkus, kuru nesteidzīgai svinēšanai mums būs daudz vairāk laika! Izmantojiet brīžus, kas citus gadus paiet steigā un pirmssvētku trauksmē, lai izrotātu savu eglīti kā vēl nekad – ļaujiet vaļu fantāzijai un radiet neaizmirstamu svētku brīnumu savās mājās!” aicina “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Ingus Laumanis.

youtube icon
Abonēt youtube