Foto: Unplash.com

Jau dažas dienas pēdējos vakaros redzam spožo un maģisko debesu spīdekli virs mūsu galvām. Nemiera laiks jeb aizvadītās dienas vakarā, pulksten 21.16 iestājās Pilnmēness laiks. Ne velti liela daļa cilvēku šajā laikā sūdzas par nomāktību, skumjām, konfliktiem. Arī operatīvie dienesti atzīst, ka Pilnmēness laikā darba ir jūtami vairāk. Kas tad īsti ir pilnmēness, kā tas ietekmē cilvēka psihi? Ritakafija.lv, piesaistot astroloģi Initu Dilāni un dabas dziedniecības un sistēmisko sakārtojumu meistari Marija Sils, mēģinās noskaidrot.

Kas ir pilnmēness?

Pilnmēness ir Mēness fāze, kad, skatoties no Zemes, Mēness ir pilnībā izgaismots. Pilnmēness ir novērojams, kad Saule, Zeme un Mēness šādā secībā nostājas uz vienas taisnes. Šajā fāzē Mēness redzamā puse ir Saules apspīdēta. Pilnmēness ir novērojams aptuveni reizi mēnesī, precīzāk, ik pēc 29,53 dienām.

Pilnmēness jau gadsimtiem ilgi ir arī valdzinājis cilvēku prātus, šķiet, ka šajās dienās prāts spēlējas ar cilvēka saprātu, ja tā drīkstētu teikt. Piekritīsiet, ka šajā laikā cilvēki ir ievērojami uzvilktāki, nekā ierasts?

Astroloģijā Saule simbolizē mūsu apzināto izpausmi, apziņu, to, ko mēs par sevi zinām, mūsu apzināto gaismu. Savukārt Mēness simbolizē mūsu emocijas, sajūtu pasauli, mūsu intuīciju un to, kā spējam adaptēties mainīgajā dzīves virpulī.

Grūtāks laiks emocionālākajiem un jūtīgākajiem

Jautājot astroloģei, vai tik tiešām cilvēku ietekmē pilnmēness, vai tas ir vien mīts, viņa skaidro: “Pilnmēness enerģiju mēs izjūtam jau dažas dienas iepriekš. Protams, to neizjūt visi cilvēki vienādi. To izjūt jūtīgākie, emocionālākie, kā arī pilnmēness laikā vai mēness fāžu maiņu laikā dzimušie. Pilnmēness no pilnmēness atšķiras. Taču tik un tā ir vērojamas kopīgas iezīmes – miega traucējumi, spilgti, dažubrīd pat murgaini sapņi, var saasināties hroniskas kaites un nervozitāte. Jā, cilvēki kļūst kašķīgāki, neuzmanīgāki, emocionāli nestabilāki. Notiek iekšēja spriedze starp to, kā es jūtos un kā vēlos, lai būtu.”

Turpinot viņa stāsta, ka šajā laikā valda saasināts jūtīgums, kas tieši mudina rīkoties steigā, pateikt kaut ko otram, nepadomājot par sekām. “Gaidot pilnmēness kulmināciju, kad tas divas dienas iepriekš vēl bija Vēža zīmē, kādam pilnīgi noteikti vilka uz raudienu, iezagās kaut kāds sevis žēlums un gremdēšanās kādas skumjākās pagātnes atmiņās.”

Vienlaikus astroloģe min, ka šis (pirms) pilnmēness laiks var izcelt gaismā, padarīt aktuālus kādus pagātnes notikumus. Savukārt piektdien, 29.janvārī, Mēness jau ir Lauva zīmē, nu tad jau gan gribēsies ar kaut ko izcelties un radīt šovu uz līdzenas vietas. Apvainošanās un piepūsti vaigi un klusēšanas brīži arī var būt jūtami. Gados vecāki cilvēki un bērni var “izstrādāt” visādas dīvainības un pārspīlēti reaģēt uz kādu situāciju, lai pievērstu sev uzmanību.

Astroloģes padoms. “Neļauties provokācijām un paklusēt tad, kad ļoti, ļoti spēcīga ir vēlēšanās izteikt savu viedokli, īpaši publiski – sociālajos tīklos. Iesaku piedzīvot šīs dienas mierīgi, palutināt sevi ar kaut ko sen kārotu un novērtēt to, kas ir!”

Jāteic, ka pilnmēnesim patiesi piemīt maģisks šarms, kaut vien tāpēc, ka mēs to redzam fiziski kā milzu laternu debesjumā, tā spožums piesaista mūsu acu skatienu, taču interesanti noskaidrot – kā vēl mēs varētu izskaidrot šajā laikā notiekošo?

Sarunā ar Rīta kafiju, šamane un dabas dziedniecības un sistēmisko sakārtojumu meistare Marija Sils skaidro savu skatījumu par to, kas notiek šajā maģiskajā laikā.

Kad agrāk vai vēlāk viss nāk gaismā…

Psihe pilnmēness laikā aktivizējas, un mēness izvelk virspusē to, ko parasti cilvēks slēpj. Parādās cilvēka “ēnas” puses, var aktivizēties kādas senas traumas, var uzrasties emocionāli pārdzīvojumi par to, kas nav līdz galam pārdzīvots.

Pilnmēness ir smags laiks tiem, kam ir daudz iekšēji apslēptu lietu – nav vairs spēka tās slēpt, un cilvēks izpaužas tā, kā pats to no sevis nav gaidījis.

via GIPHY

Murgaini sapņi, bezmiegs, nelāgas domas

Daļa piekritīs, ka pilnmēness laikā var būt arī miega traucējumi, bezmiegs, vai tieši pretēji – no rītiem nu nekādi nevar atvērt acis, arī sapņi reizēm šķiet pagalam murgaini, iespējams, notikumus šajā laikā, domas, sapņus var uztvert kā “zīmes”?

Šamane piekrīt, ka tās var būt zīmes, vēstis no zemapziņas, jau minētās apslāpētās lietas un nepabeigtie procesi, kā arī kādu ārēju, neredzamu enerģiju uztvere (tās ir visādas astrālās būtnes, veļi, u.c.). “Par sapņiem es neteiktu, ka tie būtiski atšķiras, ja nu vienīgi – ir spilgtāki un labāk paliek atmiņā. Bezmiega pamatā parasti ir šī palielinātā aktivitāte – it kā slūžas palaistas vaļā, un ūdens straume nav apturama, līdz tā dabīgi sarūk.”

Kā uztvert pilnmēness laikā doto informāciju (sapņus vai domas)?  Marija Sils gan nosaka, ka gatavu recepšu tam nav, bet ir jāseko savām domu – emociju – sajūtu ķēdēm un jāskatās, kādas asociācijas tās izraisa. Lai saprastu sakarības, ir labi pierakstīt notiekošo un ieviest dienasgrāmatu. Un, protams, mana mīļākā metode – sistēmiskie izvietojumi, kuros var ieraudzīt cēloņus un risinājumus jebkuriem jautājumiem.

Ko labu var dot pilnmēness laiks?

Daudz lasāms, ka pilnmēness ietekmē sliktā gaismā – daudz vairāk avāriju, konfliktu utt. Vai tomēr ir arī kaut kas labs? 

“Labais noteikti ir tas, ka vairojas enerģija – gan psihiskā, gan fiziskā. Tikai jāiemācās to pielietot, izpaust vēlamajā jomā. Palielinās dažādu procesu “redzamība” – viss, ko cilvēks dara, tiek labāk pamanīts.”

Atklājas dažādi snaudošie talanti – ja vien atļaujamies tiem noticēt un sekot! Tiem, kas strādā ar smalkajām enerģijām, uzlabojas to uztvere un vadīšanas spēja.

Kā noskaidrojām, pilnmēness laikā šķietami neizskaidrojamais satraukums, “uzvilktais” prāts var būt saistīts ar kādiem pagātnes notikumiem, kas nav atrisināti. Marija Sils iesaka: pilnmēness ir īstais laiks tiem ķerties klāt un beidzot atšķetināt ilgstoši neatrisinātus notikumus!

Ko pilnmēness laikā nevajadzētu darīt, bet ko būtu vēlams darīt? Emocijas bango, galvassāpes, nervu sistēma sprāgst – kā tikt galā ar šīm emocijām?

“Es neieteiktu ne pārāk ļauties tām dīvainajām domām un sajūtām, kas uznāk pilnmēnesī, ne arī tās apzināti atvairīt. Tik, cik psihe var turēt, ir labi sadarboties ar to, kas uzpeld no zemapziņas, bet, ja kļūst pārāk sarežģīti – zāļu tējas, vīna glāze, mūzika, elpošanas tehnikas un sarunas ar cilvēkiem ir tas, kas palīdz noturēt līdzsvaru. Varbūt labs masieris var līdzēt. Varbūt frizieris, kas līdz ar matiem nogriež veco enerģētiku. Es neieteiktu tādas tīras ūdens procedūras, jo ūdens stihija var pārlieku aktivizēt to, ko Mēness modinājis. Arī pēc pirts – varbūt labāk, lai ir duša, nevis dīķis. Svarīgi būt siltumā un komfortā, ar savām spēka lietām.”

“Baiļu pārlaišanai var ieviest savu spēka lietu – “drošības lakatu”. Tam jābūt lielam plecu lakatam, siltam, mīkstam, kurā var ietīt plecus un muguru un sevi enerģētiski pasargāt. Un elpot – lēni, vidēji dziļi, ar vēderu, domās savienojoties ar savu tuvāko “eņģeli”, kas vienmēr it aptuveni pusotru metru virs mūsu galvām un gatavs palīdzēt.”

Dzīve turpinās!

Vienas mēness fāzes ilgums ir mazliet vairāk par nedēļu. Matemātiski ¼ mēness ciklā ir septiņas dienas, bet tās nav vienādi intensīvas – pirmajās un pēdējās dienās ir tāda kā pārejas fāze, un… pilnmēness beidzas, un atkal izgaismotā Mēness daļa mainās, kas nozīmē – dzīve taču turpinās, vai ne?

Iemācies sadzīvot ar dabu!

Lai arī šis laiks ir nedaudz emocijām piesātinātāks, iespējami lielāki vai mazāki konflikti, tomēr dziedniece saka, ka ir lietas, ar ko vienkārši jāiemācās sadzīvot. Tāpēc ar kašķiem, nomāktību un izteiktu jūtīgumu šajā laikā ir jārēķinās. “Protams, ar to jārēķinās, jo tas ir viens no lielajiem dabas ritmiem, ko ietekmēt un kam pretoties nav cilvēka spēkos. Jo vairāk mēs mēģināsim dabu iegrožot un regulēt pēc sava prāta, jo vairāk tā mums dos dažādas mācībstundas. Ar dabu jāiemācās sadarboties, tad tā mūs sargās, baros un veseļos.”

youtube icon
Abonēt youtube