Foto: Pixabay.com

Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA), kurā ir vairāk nekā 600 skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējas kosmetoloģijā, pirmdien, 22.februārī, pulksten 17.00 rīkos ikgadējo biedrības “Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācija” sapulci, kurā kā viens no iespējamiem darba kārtības punktiem būs demisijas rosināšana par nozari atbildīgajam veselības ministram Danielam Pavļutam (Attīstībai/Par!).

Asociācijā uzsver, ka ceturtdienas, 18.februāra, Ministru kabibneta sēdē vienīgais ministrs, kurš iebilda pret skaistumkopšanas pakalpojumu kosmetoloģijā sniegšanas atsākšanu, bija tieši veselības ministrs D. Pavļuts, neskatoties uz Ekonomikas ministrijaslīdzdarbojoties LKKA un LSSA, izstrādātajiem pasākumiem drošai pakalpojumu sniegšanaiPārējie ministri atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātā piedāvājuma B un A versijas, kas ļautu atsākt darbību šai skaistumkopšanas nozarei.

“Ja veselības ministrs nespēj izprast un aizstāvēt savu pārstāvēto nozari, tad mēs neredzam citu iespēju, kā biedrības sapulcē lemt par neuzticības izteikšanu par nozari atbildīgajam ministram. Mums ir izveidojies dialogs ar visām iesaistītajām ministrijām, izņemot Veselības ministriju, kuras pakļautībā esam, kā ārstniecības personas ar atbilstošu izglītību un kvalifikāciju,” pauž Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācijas prezidente Renāte Reinsone.

Veselības ministra D. Pavļuta  izteikumi ir ciniski, nav skaidrs kādi ir kosmētiķu un skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā pakalpojumi. Nav arī vēlēšanās ieklausīties un izprast kosmētiķu un skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā kā ārstniecības personu ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā. Pretēji publiski paustajam, konsultāciju vietā ar nozari pārstāvošajiem sociālajiem partneriem, notiek informēšana par ministra viedokli.

Turpinot R. Reinsone pauž savu uzskatu: “Uzskatām, ka šī, iespējams, ir lielo medicīnas centru lobija stiprināšana laikā, kad Veselības inspekcijā 9 000 reģistrētiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem (no tiem 1 688 ārstniecības personas) ir jāsaskaras ar aizliegumu strādāt un legālā veidā pelnīt iztiku. Mūsu mērķis nav panākt, lai kādu soda! Uzskatām, ka valsts iestādēm ir jāveicina uzņēmējdarbībai labvēlīgi apstākļi un jānodrošina godīgas konkurences iespēju brīvība visiem tirgus dalībniekiem. Esam par pamatotiem un samērīgie lēmumiem.”

Jāpiemin, ka četru mēnešu garumā asociācija vairākkārt informējusi, ka situācija nozarē ir kritiska un nepieciešami tūlītēji valdības lēmumi. “Ilgstoša nepārdomātu lēmumu pieņemšana kropļo skaistumkopšanas pakalpojumu kosmetoloģijā tirgu.  Nozare slīgst ēnu ekonomikā un daudzas pakalpojuma sniedzējas nokļuvušas uz nabadzības sliekšņa un nespēj uzturēt ģimenes, vienlaikus jūtama valdības lēmumu nevienlīdzīgā attieksme pret skaistumkopšanas nozari kopumā un medicīnas centriem, kas šobrīd brīvi sniedz tos pašus pakalpojumus, neskatoties uz liegumu,” visu speciālistu vārdā pauž  Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācijas prezidente.

Turklāt viņa piemin, ka valdības pieņemtajiem lēmumiem jārada ticība, ka tie tiek pieņemti, ievērojot taisnīguma principuIerobežojumiem jābūt pamatotiem, samērīgiem un taisnīgiem.

Jāpiemin, ka aizvadītās nedēļas sēdē ceturtdien, 18.februārī, Ministru kabinets konceptuāli vienojās, ka no 1.marta klātienē varētu saņemt friziera, manikīra un pedikīra pakalpojumus.

Gala lēmumu plānots pieņemt otrdien, 23.februārī.

Vēl variet lasīt: No 1.marta klātienē plāno ļaut strādāt frizieriem, manikīriem un pedikīriem

youtube icon
Abonēt youtube