Foto: Unplash.com

Neskatoties uz Covid-19 satricinājumiem valstī jau vesela gada garumā, pārtikas cenas nav piedzīvojušas dramatiskas izmaiņas, bet turpmāk jārēķinās ar cenu pieaugumu, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Lielākais cenu pieaugums gada laikā bija apelsīniem par 29% no 1,46 eiro/kg pagājušā gada martā līdz 1,89 eiro/kg šī gada martā, spagetti par 22% no 0,77 eiro/kg līdz 0,94 eiro/kg, importa zemenēm par 21% no 6,29 eiro/kg līdz 7,61 eiro/kg, griķiem un margarīnam “Rama” clasic par 16%, attiecīgi no 1,57 eiro/kg līdz 1,82 eiro/kg un no 1,20 eiro/400gr līdz 1,39 eiro/400gr, ķiplokiem, mandarīniem, “Merrild” maltai kafijai un saulespuķu eļļai par 13% attiecīgi no 4,15 eiro/kg līdz 4,68 eiro/kg, no 1,76 eiro/kg līdz 1,98 eiro/kg, no 12,20 eiro/kg līdz 13,83 eiro/kg un no 1,72 eiro/l līdz 1,95 eiro/l.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums gada laikā ir bijis sīpoliem par 26% no 0,52 eiro/kg pagājušā gada martā līdz 0,38 eiro/kg šī gada martā, kartupeļiem par 22% no 0,52 eiro/kg līdz 0,41 eiro/kg, liellopu gaļas filejai par 17% no 9,38 eiro/kg līdz 7,83 eiro/kg, galviņkāpostiem par 14% no 0,46 eiro/kg līdz 0,40 eiro/kg, batonam no kviešu miltiem, skābajam krējumam ar t.s.15% un cūkgaļas šķiņķim par 13%, attiecīgi no 1,53 eiro/kg līdz 1,33 eiro/kg, no 3.63 eiro/kg līdz 3,15 eiro/kg un no 6,44 eiro/kg līdz 5,59 eiro/kg.

“Gan Latvijā, gan Eiropā šogad bija labas dārzeņu ražas, bet pieprasījums Covid-19 dēļ slēgto HoReCa, arī “Skolas augļu” programmu dēļ ir samazinājies, kas izsaucis dārzeņu cenu ievērojamu samazinājumu. Veikalos esošās akcijas, kur, piemēram, burkāni maksā 12 centi/kg, ir neadekvāti zema cena ražotājam. Pagājušā gada beigās visā Eiropā bija ievērojams iepirkuma cenu kritums cūkgaļai un liellopu gaļai, kas bija redzams ar zemākām svaigas gaļas cenām Latvijas veikalos,” komentē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Turpinot I. Gulbe izsaka prognozi: ”Raugoties tuvākajā nākotnē, izskatās, ka mūs gaida pārtikas cenu pieaugums. Pasaulē ir augušas labības, eļļas un cukura cenas, kas ir izejviela daudzu pārtikas produktu ražošanai. Pieaugušas ir degvielas cenas un konteineru pārvadājumu izmaksas. Tāpat dažādi ar pandēmiju saistītie ražošanas šķēršļi veicina cenu pieaugumu.”

youtube icon
Abonēt youtube