Foto: Pexels

Lielā talka jau šajā nedēļas nogalē! Lai dažādotu talkošanas procesu un vienlaikus parūpētos par savu fizisko veselību arī šajā pavasarī, iedzīvotāji tiek aicināti izmēģināt “plogging” – skriešanu un atkritumu vākšanu vienlaikus.

Kā vislabāk sagatavoties Lielajai talkai un apvienot to ar aktīvi pavadītu laiku, iesaka Jurģis Ugors, Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas (LASA) priekšsēdētājs un kustības “plogging” vēstnesis Latvijā.

1. Parūpējies par nozīmīgu “plogging” procesa komponenti – atbilstošu apģērbu

Kustība “plogging” apvieno lēnu skriešanu ar atkritumu vākšanu, tādēļ ļoti ieteicams parūpēties, lai apģērbs un, galvenais, apavi būtu piemēroti. Talkošana ne vienmēr norit līdzenās vietās – nereti vēlme sakopt un mazināt atkritumu daudzumu dabā aizved mūs akmeņainās, kalnainās, purvainās vietās. Tādēļ tieši apavi ir faktors, lai atgrieztos no piedzīvojuma ar gandarījuma, nevis saguruma sajūtu, turklāt šis aspekts ir svarīgs arī tad, ja talkojam klasiskā izpratnē. Tāpat darba cimdi pasargās rokas no iespējamām traumām un apģērbs ar garām piedurknēm un apkaklēm ļaus izvairīties no ērcēm.

2. Piesaki talkas punktu, lai būtu drošs, ka savāktie atkritumi tiks izvesti

Izrādīt iniciatīvu un sabiedrisko līdzdalību vides labiekārtošanas un sakopšanas jautājumā ir nozīmīgi, bet tikpat svarīgi ir pārliecināties, ka savāktie atkritumi tiks nogādāti tiem atbilstošā un paredzētā vietā. Atceries pieteikt savas talkas punktu vai noskaidrot tuvāko talkošanas vietu savā pašvaldībā, neatkarīgi no tā, vai talko savā apkārtnē, vai esi izlēmis doties “plogging” piedzīvojumā. Šādi iespējams saņemt bezmaksas atkritumu maisus, kas atbilstošā veidā vēlāk tiks izvesti un to saturs – pārstrādāts vai apglabāts poligonā.

3. Māci atbildību pret vidi jaunākajiem, talkojot ģimenes lokā

Ir svarīgi parūpēties, lai jau no bērna dienām izprastu to, kā rodas atkritumi, kur tie nonāk un kāpēc ir svarīgi attīrīt apkārtējo vidi no tiem. Talkošana ģimenes lokā jeb vienas mājsaimniecības ietvaros ne vien uzlabos garastāvokli, bet ļaus būt produktīvākiem, savācot lielāku daudzumu atkritumu vai paveicot vairāk vides labiekārtošanas jautājumos, turklāt šajā procesā var iegūt arī daudz jaunu zināšanu. Talka “plogging” formā jaunākajiem vides aktīvistiem palīdzēs ieraudzīt arī jautro šī procesa pusi.

4. Parūpējies par atkritumu savākšanas somu, maisu, maisiņu

Ja talkošanas laikā ir sagādāti lielie maisi, tad, lai “plogging” process noritētu ērtāk, parūpējies par mazāku atkritumu savākšanas maisu, somu, kuru ik pa laikam varēsi iztukšot. Mūsdienās ir pieejami dažādi videi draudzīgi risinājumi šādiem maisiem, to saturu varēsi iztukšot, piemēram, publiskajos atkritumu šķirošanas punktos.

LASA mudina Latvijas iedzīvotājus rūpēties par vides ilgtspēju, pierādot savu labo gribu ar talkošanas starpniecību ne vien talkas mēnesī aprīlī, bet visa gada garumā.

Sekojot līdzi aktuālākajai epidemioloģiskajai situācijai, asociācija aicina izvērtēt talcinieku grupas apjomu un atbilstību 2 mājsaimniecību jeb 10 cilvēku pulcēšanās principam, lai ne vien parūpētos par drošu talkošanu, bet arī kārtējo reizi pierādītu, ka Latvijas iedzīvotājiem rūp vide!

youtube icon
Abonēt youtube