Foto: Unplash.com

Katru pavasari daudziem iedzīvotājiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgriež pārmaksātos nodokļus, bet parādniekiem ir jāatceras, ka šī nauda pilnībā ir novirzāma parādsaistību segšanai.

LZTIP priekšsēdētāja Iveta Kruka skaidro: “Katru gadu martā un aprīlī sastopamies ar situāciju, kad parādnieki izrāda neapmierinātību ar to, ka pārmaksāto nodokļu atmaksa tiek novirzīta parādsaistību segšanai. Bet likums viennozīmīgi paredz: ja personai ir nenokārtotas parādsaistības, kuru piedziņu veic tiesu izpildītājs, šie naudas līdzekļi pilnībā var tikt novirzīti personas parādsaistību dzēšanai.”

Der atcerēties, ka Civilprocesa likuma 599.pants, kurā regulēta piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no citām personām, paredz piedziņas vēršanu ne tikai uz nodokļu pārmaksām. Piedziņas rīkojums var tik dots arī tām personām, kurām parādnieks ir izsniedzis aizdevumu, izīrējis nekustamo īpašumu vai sniedzis citus pakalpojumus. Pamatojoties uz tiesu izpildītāja rīkojumu, personām ir pienākums šīs summas pilnībā pārskaitīt uz tiesu izpildītāja norādīto kontu. Savukārt tiesu izpildītājs tālāk šos naudas līdzekļus novirzīs parādnieka parādu dzēšanai.

“Jāņem vērā, ka šie naudas līdzekļi, kas parādniekam uz līguma vai likuma pamata pienākas no trešajām personām, nav uzskatāmi par parādnieka darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem. Šie ir uzskatāmi par parādnieka papildus ieņēmumiem un tāpēc parādsaistību dzēšanai tiek ieturēta visa summa. Uz šiem papildu ieņēmumiem neattiecas nosacījumi par naudas līdzekļu saglabāšanu minimālās darba algas apmērā,” uzsver I.Kruka.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pienākums ir rūpēties par nozares pārstāvju profesionalitāti un publiski pārstāvēt viņu viedokli.

youtube icon
Abonēt youtube