Foto: Unplash.com

500 metru rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas, bet mazākās apdzīvotās vietās drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, šādas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rosina Veselības ministrija (VM).

Kā skaidro ministrijā, ar šādām izmaiņām aptiekas kļūšot pieejamākas iedzīvotājiem un farmācijas tirgū tikšot likvidēti atsevišķi vienlīdzīgas konkurences šķēršļi.

VM pauž, ka ar šādu ierobežojumu aptiekām apdzīvotās vietās pakāpeniski veidošoties salīdzinoši izkliedētāks tīkls un aptiekas atvēršoties tur, kur to patlaban nav.

Tas nodrošinās to, ka aptiekas pārmērīgi nekoncentrēsies ekonomiski izdevīgākās vietās, bet pacientiem aptiekas kļūšot pieejamas salīdzinoši tuvu dzīvesvietai.

Pašlaik regulējumā pastāv vairāki nosacījumi, kuru gadījumā 500 metru attāluma kritērijs ir aptiekām, kas strādā diennakti vai aptiekā tiek veikta zāļu gatavošana. VM secinājusi, ka nereti šie pakalpojumi tiekot īstenoti manipulatīvi, ar farmaceitiskās aprūpes praksi nesaistīti, tādēļ šos izņēmuma kritērijus paredzēts atcelt, nosakot, ka jaunas aptiekas atvēršanā būs jāvadās pēc attāluma kritērija.

500 metru attāluma kritērijs nebūtu jāievēro vienīgi ar nosacījumu, ja aptieka tiek pārvietota vienā ēkā, ja pārvietošana nav tālāka par 50 metriem vai aptieka tiek atvērta vai pārvietota uz slimnīcu.

Pārvietojot aptieku uz slimnīcas teritoriju, būs jāņem vērā papildu nosacījums – viens aptiekas īpašnieks varēs izvietot vienu vispārēja jeb atvērta tipa aptieku neatkarīgi no tā, vai ārstniecības iestāde izvietota vienā vai vairākās ēkās, un neatkarīgi no tā, vai ārstniecības iestāde izvietota vienā vai vairākās adresēs.

VM šādas izmaiņas rosina, lai nepieļautu situācijas, kad slimnīcās izplatās tikai viena aptieku tīkla ķēdes aptiekas.

Tāpat VM piedāvājums paredz, ka apdzīvotā vietā – pilsētā, ciemā, kur iedzīvotāju skaits ir 2 500 vai mazāks, – varēs izvietot tikai vienu vispārēja tipa aptieku. Pašlaik daudzviet, kur iedzīvotāju skaits ir mazāks par 2 500, nav nevienas aptiekas, jo esošais regulējums pieļauj iespēju šādā vietā atvērt aptieku arī konkurentam, kas, kā pauž VM, neizbēgami novestu pie rentabilitātes zuduma. Nosakot ierobežojumu jaunu aptieku ienākšanai, VM sagaida, ka šādas vietas varētu kļūt interesantas komersantiem aptiekas atvēršanai, un iedzīvotājiem būšot pieejama aptieka tuvāk viņu dzīvesvietai.

“Jauno grozījumu mērķis ir uzlabot aptieku tīkla pieejamību iedzīvotājiem, tostarp mazāk apdzīvotās vietās. Otrs būtisks ieguvums – godīgāki spēles noteikumi aptieku izvietojumam pilsētās un ārstniecības iestāžu teritorijās,” izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos komentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs uzskata, ka grozījumi uzlabošot aptieku pieejamību iedzīvotājiem, tajā skaitā mazāk apdzīvotās vietās, kā arī tikšot mazināta aptieku pārmērīga koncentrēšanās ekonomiski izdevīgākās vietās. Tāpat tikšot novērsts aptieku monopolstāvoklis slimnīcu teritorijās, kā arī tikšot novērsta aptieku dominējošā stāvokļa attīstība.

VM pārstāvis uzsvēra, ka noteikumi nekādi neietekmēšot to aptieku ikdienas dzīvi un darbu, kas pašlaik jau strādā un strādās dienā, kad jaunā kārtība stāsies spēkā. Izmaiņas attieksies tikai uz jaunām aptiekām, līdz ar to minētās izmaiņas nekādi neietekmēs esošo aptieku skaitu.

Grozījumus tuvāko nedēļu laikā plānots iesniegt apstiprināšanai valdībā.

youtube icon
Abonēt youtube