Foto: Unplash.com

2021.gada aprīlī Latvijā bija 73,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par 1,0 tūkstoti mazāk nekā martā un par 9,4 tūkstošiem mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, kad jau mēnesi bija izsludināta pirmā ārkārtējā situācija valstī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Darbaspēka apsekojuma (DSA) dati.

Savukārt kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020.gada novembrī, kad vairāki klātienes pakalpojumi tika ierobežoti, bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 2,0 tūkstošiem.

2021.gada aprīlī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 8,0%, kas salīdzinājumā ar martu ir par 0,1 procentpunktu mazāk. Sieviešu bezdarba līmenis aprīlī saglabājies 7,5%, bet vīriešu samazinājies par 0,1 procentpunktu līdz 8,5%. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,9%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā martā. Salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, vērojams bezdarba līmeņa samazinājums – 0,5 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 0,1 procentpunkts reģistrētā bezdarba līmenim.

Reģistrētā bezdarba līmenis tiek aprēķināts, izmantojot NVA un CSP veiktā DSA datus. Faktiskā bezdarba līmenim izmanto apsekojuma nekoriģētus ikmēneša novērtējumus. NVA dati ir tikai par darbspējas vecuma iedzīvotājiem.

CSP atgādina, ka pārmaiņu laikā ir svarīgi iegūt informāciju par iedzīvotāju nodarbinātību, lai novērtētu šī brīža situācijas ietekmi uz ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem valstī, tādēļ aicina iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties ielūgtajās aptaujās.

CSP vēlās pateikties visiem, kuri jau piedalījušies aptaujās, lai novērtētu ietekmi uz procesiem valstī.

Reģistrētā bezdarba līmenis pa mēnešiem apskatāms šeit – NVA tīmekļa vietne.

youtube icon
Abonēt youtube