Foto izgūts no Edgara Rinkēviča Twitter

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels prasa atjaunot Rīgā iepriekšējos karogus baltsarkanbalto Balkrievijas brīvības karogu vietā, vietnē Twitter paziņojis Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Kā raksta sabiedriskais medijs lsm.lv, IIHF prezidents Renē Fāzels informēja, ka spēļu arēnās nekādu izmaiņu nebūs un savā vietā paliks Baltkrievijas oficiālie karogi.

Staķis savā Twitter kontā pauž, ka Fāzels pieprasa noņemt IIHF karogus, ja tiem blakus atrodas baltsarkanbaltais Baltkrievijas karogs. “Katram jāizvēlās puse – brīvību alkstoša tauta vai asiņains diktators,” raksta Rīgas mērs.

Pasaules čempionāts hokejā vispirms ir svētki sportistiem, hokeja līdzjutējiem, rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem, pauž Rīgas mērs.

“Bet nedrīkst aizmirst, ka dažus simtus kilometru no galvenās hokeja halles nolaupa Eiropas Savienības lidmašīnu, spīdzina un nogalina cilvēkus.”

Staķis norāda, ka to dara režīms, kas uzvedas bandītiski gan vietējā, gan nu jau arī starptautiskā līmenī.

“Es to nevaru ignorēt, un Rīga to nevar ignorēt. Sportam būtu jābūt ārpus politikas, bet nemānīsim sevi, tā vairs sen nav. Baltkrievijā arestēja, vajāja un izsūtīja pasaules līmeņa atlētus, kamēr starptautiskie sporta funkcionāri bieži klusēja,” pauž Rīgas mērs.

“Šajā situācijā klusēt un izlikties, ka nekas nenotiek, tikai baudīt hokeju – tas man nebūtu pieņemams. Es mīlu hokeju, taču sportu nedrīkst izmantot kā savu noziegumu maskēšanas plīvuru.”

Tāpat viņš uzsver: “Nepārspīlējot varu apgalvot – tagad esmu saņēmis vairākus desmitus tūkstošu pateicības vēstuļu no visas pasaules par to, ka Rīgā ir izkārts brīvās Baltkrievijas baltsarkanbaltais karogs. Tikpat daudz un vēl vairāk brīvību mīlošo baltkrievu pateicības saņemtu arī IIHF, ja rīkotos līdzīgi, un paustu atbalstu baltkrievu tautai šajā grūtajā situācijā.”

“Starptautiskās Hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels ir citās domās nekā es. Viņš pieprasa noņemt baltsarkanbalto Balkrievijas brīvības karogu, pretējā gadījumā pieprasot noņemt IIHF karogus. Katram šoreiz jāizvēlas sava puse, kurā nostāties – vajāta, bet brīvību alkstoša tauta, vai asiņains un nevaldāms diktators,” paziņo Rīgas mērs.

Es esmu izvēlējies – pēc Fāzela kunga lūguma, noņemsim IIHF karogus.

Pirmdien, 24.maijā, Rīgā, pie viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija, kur izlikti Pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Tāpat jāatgādina, ka pēc Ryanair Viļņas reisa piespiedu nosēdināšanas Minskā un divu pasažieru aizturēšanas ES Eiropadome ir vienojusies par sankcijām pret Baltkrievijas civilo aviāciju, iestādēm un amatpersonām.

youtube icon
Abonēt youtube