Foto: Gunta Kūla

Galīgais derīguma termiņš “Izlietot līdz…” un minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” bieži vien patērētājam ir neskaidri, bet atšķirības starp tiem ir viegli saprotamas, ja zinām, kādas tās ir, norāda Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta speciāliste Gunta Evardsone.

Zemkopības ministrija skaidro atšķirību starp galīgo derīguma termiņu “Izlietot līdz…” un minimālo derīguma termiņu “Ieteicams līdz…”

Pārtikas produktiem, kuriem ir īss derīguma termiņš un kuri ātri bojājas, marķējumā parasti raksta Izlietot līdz… un norāda konkrētu datumu, kas ir pēdējais derīguma termiņa datums, pēc kura pārtiku uzturā lietot nedrīkst.  Pēc “Izlietot līdz…” derīguma termiņa beigām pārtiku nedrīkst  gatavot vai sasaldēt, pat ja tas izskatās un smaržo labi.

Ieteicams līdz… norāda datumu, līdz kuram pārtikas prece saglabā paredzēto kvalitāti. Minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz” ir datums, līdz kuram pārtikas produkts saglabā tam raksturīgās īpašības, ja tiek ievērotas uzglabāšanas prasības. Pēc minimālā derīguma termiņa “Ieteicams līdz…” beigām pārtiku var lietot uzturā, bet tās garša, smarža, visticamāk, nav tik laba kā produkta derīguma termiņa laikā.

Galīgais derīguma termiņš “Izlietot līdz…” parasti attiecas uz gaļu un tās produktiem, zivīm un to produktiem, pienu un piena produktiem, olu produktiem, kā arī gataviem ēdieniem, piemēram, salātiem, ar noteikumu, ka tiek ievēroti produkta uzglabāšanas nosacījumi. Pretējā gadījumā to nevar lietot uzturā  – pat pirms derīguma termiņa beigām.

Minimālo derīguma termiņu “Ieteicams līdz…”  parasti liek produktiem, piemēram,  konservētiem produktiem, sausajai pārtikai (makaroniem, rīsiem, putraimiem, zirņiem u.tml.), kā arī maizei, šokolādei, augu eļļai un citiem ilgi uzglabājamiem pārtikas produktiem.

Minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” dažādiem produktiem ir  ievērojami atšķirīgs. Piemēram, maizei derīguma termiņš parasti ir septiņas dienas, bet konservētiem produktiem tas var būt pat vairākus gadus.

Galīgais derīguma termiņš “Izlietot līdz…” 

• “Izlietot līdz…” norāda datumu, līdz kuram pārtika ir nekaitīga un to drīkst lietot uzturā.

• Parasti šādu derīguma termiņu liek uz produktiem, kuri ātri bojājās, piemēram, zivīm, gaļas produktiem, iepriekš sagatavotiem pārtikas produktiem, piena produktiem un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem.

• Pārtikas lietošana pēc “Izlietot līdz…” datuma var radīt saindēšanās risku ar pārtiku. Noteikti pievērsiet uzmanību kāds datums ir uz etiķetes.

• Pārtika, kurai ir beidzies galīgais  derīguma termiņš “Izlietot līdz…”, var izskatīties labi un šķiet, ka to var lietot uzturā, bet kaitīgās baktērijas nav redzamas un tām nav smaržas.

• Pārtikas produkti, kuriem marķējumā ir norādīts galīgais derīguma termiņš “Izlietot līdz…”, ir jāpārbauda katru dienu arī derīguma termiņa laikā, lai pārliecinātos, ka tie joprojām ir nekaitīgi un lietojami uzturā.

•  Ievērojiet uzglabāšanas norādījumus, piemēram, “Uzglabāt ledusskapī” vai “Uzglabāt 2–4°C”. Neievērojot šos norādījumus, pārtikas preces sabojāsies ātrāk un pastāv risks saindēties ar pārtiku.

• Pareizi sasaldējot pārtikas preces mājās tūlīt pēc to iegādes, varat paildzināt to galīgo derīguma termiņu “Izlietot līdz…” Taču ievērojiet norādījumus uz iepakojuma, piemēram, “Sasaldēt līdz galīgajam derīguma termiņam”, “Gatavot sasaldētu” vai “Pirms lietošanas pilnībā atkausēt un izlietot 24 stundu laikā”.

• Ja pārtikas produkts, kuram  marķējumā norādīts galīgais termiņš “Izlietot līdz…”, ir atvērts, ievērojiet uzglabāšanas un lietošanas norādījumus, piemēram, “Pēc atvēršanas izlietot trīs dienu laikā”, un paturiet prātā, ka pārtikas produkts jāizlieto pirms tās galīgā derīguma termiņa “Izlietot līdz…” beigām.

Minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…

• Minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” norāda datumu, cik ilgi pārtikas produkts būs viskvalitatīvākais.

• To norāda dažādiem pārtikas produktiem, tai skaitā svaigiem, saldētiem, žāvētiem un konservētiem pārtikas produktiem.

• Pārtika, kurai beidzies minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” ir nekaitīga, bet tā var zaudēt daļu garšas, smaržas un kvalitātes.

• Minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” parasti  tiek norādīts uz produktiem, kuriem ir ilgāks uzglabāšanas laiks.

Jāatceras, ka pārtika, kas marķēta ar minimālo derīguma termiņš “Ieteicams līdz” ir nekaitīga un to var lietot uzturā pēc derīguma termiņa beigām, ja ir ievēroti uzglabāšanas nosacījumi.

Pārtika, kurai ir beidzies galīgais derīguma termiņš “Izlietot līdz…”, uzturā lietot nedrīkst, uzmanību vērš speciāliste.

youtube icon
Abonēt youtube