Foto: Gunta Kūla

Vasara patiesi ir maģisks laiks, kad varam vērot skaistākos saullēktus un saulrietus, iespaidīgos labības laukus, krāšņas pļavas un smaidīgākas sejas. Latvija ir zaļa dažnedažādos toņos, šis gadalaiks nudien iedvesmo! Taču nekas uz vietas nestāv, viss plūst un mainās. Ja vēl nesen mūsu acis priecēja dzeltenie rapšu lauki, tad tagad jau arī magoņu ziedēšanas laiks tuvojas norietam.

Lasiet arī: Rīta kafija jautā | Bildēties rapsī vai tomēr nē?

Rīta kafija, iedvesmojoties no blogeres Sapņu mednieces, devās uz Irlavas pagastu Vaskiem, lai apskatītu savām acīm krāšņo un iespaidīgo magoņu lauku, un rau, mūsu acu priekšā patiešām milzīgs sārts lauks, ko varēja saredzēt teju kilometra attālumā.

Gribētos to nosaukt pat par fenomenu – kur griezies, tur sarkans! Vairāku hektāru plašs magoņu lauks! Vasaras saulgriežu laiks ir tas laiks, kad magones zied. Lai arī karstuma dēļ to ziedēšanas laiks ir pavisam īss, tas tur tomēr vēl joprojām ir, ko arī iemūžinājām fotogrāfijās.

Dodoties uz lauka, piestājām pie kaimiņu mājas un, cienot zemnieku darbu, pavaicājām, vai tajā drīkst iebrist. Saimnieks bija ļoti  laipns, atļaujot automašīnu novietot turpat aiz sētas, lai tuvāk varētu pieiet laukam. Vienlaikus zemnieks minēja, ka cilvēku šeit brauc patiešām daudz, to varēja redzēt – lauks bija mazliet samīdīts. Tāpēc aicinām cienīt zemniekus un cita zemi, lai tas būtu rapšu, margrietiņu, magoņu, lupīnu vai kāds cits lauks, kurā vēlamies uzņemt fotogrāfijas.

Ja vēl par pašām magonēm – interneta portāla Latvijas daba sugu enciklopēdijā teikts, ka Latvijā sastopamas desmit magoņu sugas (deviņas sastopamas pastāvīgi). Galvenokārt tās ir vai nu retas, vai biežas krūmāju un lapkoku mežu, kā arī nezālieņu sugas.

Savukārt, ja runājam pasaules kontekstā, tad magoņu dzimtā pasaulē ir vairāki simti sugu. Savvaļā tās izplatītas Eiropā – arī Āzijā, Amerikā, Ziemeļāfrikā un Austrālijā.

Papildu informāciju par magonēm varat iegūt šeit. 

Magoņu lauks nav vienīgais, ko varam Irlavas pagastā apskatīt; pāris kilometru attālumā ir briežu dārzs “Rudiņi”. Izrādās, ka jau 2003.gadā tika uzsākta savvaļas dzīvnieku – staltbriežu, dambriežu un muflonu – audzēšana iežogotās platībās.

Arī šeit ir vērts atbraukt un apskatīt skaistos savvaļas dzīvniekus. Te ir iespējams viņus arī pabarot, pašiem ņemot līdzi barību. Šai reizē dzīvniekus barojām ar nedaudz sakaltētu maizi.

Visittukums sniegtā informācija liecina, ka pašreiz iežogoti ap 350 ha platības, kas sadalīti vairākos aplokos, lai būtu iespējams organizēt selekcijas darbu un dzīvniekus varētu apskatīt un novērot. Briežu dārzs piedāvā gan dzīvnieku apskati, atpūtu un pastaigas pa meža takām, kā arī fotomedības.

Lasiet arī: Iepazīsti Latviju | Brīvdienu maršruts Kurzemes pusē

Siltās vasaras naktis ir tas laiks, kad sirds tik viegli padodas skaistiem sapņiem par dzīvi, kas piepildīta miljoniem zvaigžņu. /E. Mežule

Vakara noslēgums Irlavas pagastā

Saistītās tēmas: Irlavas pagastsmagoņu lauksVaski

youtube icon
Abonēt youtube