Avots: Veselības ministrija

Viedokļa autore: Elizabete Mežule

Vai cilvēkam pietiek ar norādi “tā vajag un viss”? Pašlaik valsts kampaņa, kas aicina vakcinēties pret Covid-19, izskatās tieši tā. Nebūt ne lētā reklāma Plecu pie pleca nepaskaidro, kādēļ viņa veselībai būtu nepieciešama šī pote.

Lai iezīmētu to, cik liela nozīme var būt dziļākam skaidrojumam, iedošu nelielu stāstu no dzīves.

Pavisam nesen satiku draugus – precētu pāri –, kuriem uz atvaļinājuma tūres noslēgumu mašīnai bija sākušas bojāties bremzes. Ne gluži tā, ka nevar braukt, bet patīkami nav. Sieva, kura neko nezina par auto, diezgan satraukusies, jo vēl jātiek līdz mājām, taču vīrs vēsā mierā teic, ka būs jau labi, viņš zina, kas un kā jādara. Viņa ar skeptisku aci paskatās uz viņu un netic, ka “būs labi”, jo tās taču ir bremzes, kas bojātas! Ja bremzes nestrādā, visas bīstamās situācijas kļūst piecreiz bīstamākas! Caur smadzenēm noteikti izskrien doma, ka “mēs varam nomirt uz šosejas”.

Tad es “ķeros pie stūres” un skaidroju viņai, ka ar motoru var arī diezgan labi nobremzēt, ja liek zemākā pārnesumā un atlaiž sajūgu. Sliktākais, kas var notikt, var nolauzt ātrumkārbu, bet tā ir maza iespēja. Turklāt rokas bremze, kas strādā, arī ir pieejama.

Draudzene paskatījās uz vīru un teica: Un šo tu man nevarēji izskaidrot? Tagad skaidrs, KĀPĒC būs labi.

Mēs kopā turpinājām vakariņot, vairs nesatraucoties par bremzēšanu, jo visiem bija skaidrs, kā tas notiek.

Pašlaik Veselības ministrijas īstenotā kampaņa vakcinācijas pret Covid-19 ir ļoti līdzīga manas draudzenes vīra attieksmei, ka viņš jau zina, kā notiek bremzēšana ar motoru. Ministrija un valdība kopumā jau zina, kāpēc vajag vismaz 70% iedzīvotāju vakcinēt. Viņi zina, kā strādā vakcīna. Viņi zina, kā darbojas vīruss. Viņi zina, kā būs labāk.

Taču parastais iedzīvotājs to nezina. Tas ir skaidrs mediķiem un entuziastiem, kuri velta laiku informācijas meklēšanai. Nelaime tāda, ka entuziasti arī ir dažādās frontēs.

Reklāmas kampaņām cīņā pret Covid-19 valdība marta sākumā piešķīra 450 000 eiro.

Tikmēr valsts iestādes, kas tik ļoti vēlas, lai pēc iespējas vairāk cilvēku aizietu potēties pret Covid-19, taisa Padomju laika stila plakātus ar plikiem pleciem un mētājas ar saukļiem, ka vakcīna ir ieejas biļete kino, lidmašīnā un restorānā un iespēja laimēt loterijā, kam, starp citu, plānots novirzīt veselus 1,22 miljonus eiro.

Nu, nevienu principiālu cilvēku šādi argumenti nepārliecinās.

Nemaz nerunājot par to, ka jau atkal mūsu (nodokļu maksātāju) nauda aizplūst visai apšaubāmos ceļos.

Kaut arī kampaņai veltīts daudz (pamatotas) kritikas, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš teic, ka par tām var būt dažādi viedokļi, bet to galvenais mērķis ir skaidrot un informēt par Covid-19 radītajiem riskiem un iespējamām sekām. KUR IR TAS SKAIDROJUMS?

Jāpiebilst, ka citas valstis arī neizceļas ar labiem paraugdemonstrējumiem. Taču Latvija varētu rādīt labu piemēru, ne?

Jebkura skolotāja pateiks, ka skolēnam ir jāizskaidro, kā un kāpēc kaut kas darbojas, citādi bērns vienkārši neiemācīsies attiecīgo tematu.

Kaut kur pa stūriem zinātnieki pa vienam cenšas atspēkot dažādas puspatiesības. Taču, piemēram, autobusa pieturās, kas ir visai veiksmīga vieta, kur izplatīt informāciju (te gribas uzteikt Finanšu ministrijas infografiku par to, kā tiek sadalīti nodokļi), pretī smaida vecmāmiņa, pie kuras beidzot ciemos atbraucis mazbērns. Kas tieši varētu notikt ar nevakcinētu vecmāmiņu, nav zināms.

Zāļu valsts aģentūra pa druskai arī cenšas skaidrot gan vakcīnas darbības principus, gan pārējo, kas ar tām saistīts, taču šī informācija nonāk līdz mazai daļai iedzīvotāju. Tikmēr vizuālajai kampaņai ir piešķirti milzīgi līdzekļi, kuri tiek bezjēdzīgi izšķērdēti un, godīgi sakot, ar savu stilu raisa vēl lielāku pretestību. Klajie meli par brīvprātīgo vakcinēšanos arī neizraisa uzticēšanos, ka “tā vajag un viss”. Valdības retorika pat sākt vilkt uz: “Ja jums tas nav skaidrs, tad mēs jūs piespiedīsim noticēt, ka “tā vajag un viss”.”

Sociālie tīkli ir pilni ar aicinājumiem ķerties pie pašām saknēm un skaidrot, ko tad īsti nozīmē uzticēties zinātnei, ko nozīmē “tā būs labāk visiem”, “tas mūs pasargās”. Cerams, sabiedrisko attiecību speciālisti saslēgs kopā prātus un atradīs veidu, kā vienkārši izskaidrot to lielo KĀPĒC, lai arī parastajiem cilvēkiem būtu skaidri argumenti tam, ka vakcīna neizmaina cilvēka DNS un citiem apgalvojumiem, nevis “tā vajag, lai mēs varam kopā aiziet uz kino”.

youtube icon
Abonēt youtube