Foto: Unplash/Rīta kafija kolāža

Autors: BNN

Lai gan Latvijas valdība daudzos jautājumos ņem piemēru no citām valstīm, izskatās, ka attiecībā uz loterijas rīkošanu, lai kāpinātu vakcinācijas pret Covid-19 tempu, tas netiek darīts. Arī likumi netiek ņemti vērā.

ASV vairākos štatos tika rīkota vakcināciju veicinošs pasākums – loterija –, taču pētnieki norāda, ka izloze nav likusi vairāk cilvēkiem iet potēties pret jauno vīrusu.

Lasiet arī: Video: 22 gadus veca sieviete laimē miljonu, piedaloties vakcinācijas loterijā

Pašlaik gan izskatās, ka cilvēki nemaz nav sajūsmā par šo valdības ideju – arī tie, kuri nav vakcīnu pretinieki. Taču, kamēr sabiedrībā joprojām izskan doma par kompensācijas izmaksu tiem, kuri vakcinējas, veselības ministrs Daniels Pavļuts tik norāda, ka «šādu versiju (maksāt visiem senioriem par vakcinēšanos) valdība jūnijā vērtēja un šobrīd lēma par labu loterijai visiem iedzīvotājiem ar papildus balvām tieši senioriem. Loterija citstarp izmaksās teju 20x mazāk».

Ja «šaubīgajam» par potēšanos pret Covid-19 piedāvā, piemēram, 200 eiro, ko noteikti saņems, vai arī viņš var tikai cerēt, ka laimēs kaut ko, turklāt arī tad, ja ieradīsies Latvijas Televīzijā, – kas būtu efektīvāk?

Lasiet arī: Latvijā plānotajā Vakcinācijas loterijā varēs laimēt 100 000 eiro

Skaidrs, ka tas ir milzīgs slogs valsts budžetam, taču milzīgie ierobežojumi, kas velkas mēnešiem ilgi, arī ir liels slogs gan valsts budžetam, gan iedzīvotāju psihoemocionālajai veselībai un makam. Varbūt tomēr būtu vērts apsvērt netērēt 1,218 miljonus loterijai, bet gan veicināt vakcināciju pret Covid-19 ar kompensācijām? Šie līdzekļi ilgtermiņā atgrieztos valsts budžetā, jo varētu atvērt ekonomiku.

Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas valdes priekšsēdētājs Egils Einārs Jurševics paudis, ka vakcinēšanās loterija balansē uz zāļu reklāmas noteikumu pārkāpšanas robežas. «Uzskatu, ka vairāk ir jāveic izskaidrojošais darbs. Tas būtu daudz lielāks ieguvums nekā dāvanu solīšana.»

Turklāt Latvijas likumos ir teikts, ka « reklamējot zāles, tiek organizēts konkurss, spēle vai cits līdzīgs pasākums, kura dalībnieki vai uzvarētāji saņem labumus – dāvanas par dalību vai balvas par uzvaru».

Tāpat ir aizliegta tāda zāļu reklāma, kurā tiek piedāvāta dāvana par zāļu iegādi.
Farmācijas departaments gan pauž, ka vakcinēšanas pret Covid gadījumā nevienam nav mērķis gūt pēc iespējas lielākus ieņēmumus un peļņu. Tieši pretēji – jo vairāk pacientu vakcinējas, jo lielāki valsts budžeta izdevumi. Valdības apmaksātās informatīvās kampaņas daudzina vakcinēšanās procesu kā tādu, nevis aicina izmantot viena vai otra ražotāja vakcīnu. Līdz ar to valdības apmaksātās informatīvās kampaņas nav vienas vai otras zāles reklāma šo MK noteikumu izpratnē.
Šīs loterijas, pat ja tai ir labs mērķis, jo vakcinācijas tempi Latvijā arvien samazinās, likumību un ētiskumu apšauba paši zāļu ražotāji. Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) un Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija (LPMA) vēstulē Pavļutam aicina pārdomāt plānoto «aktivitāti» un organizēt vakcinēšanās kampaņas tā,

lai tiktu ievēroti noteikumi, Reklāmas likums un Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas, rīkojoties ne vien likumīgi, bet arī ētiski.

Lasiet arī: Viedoklis | Loterija vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai – likumpārkāpums un naudas izmešana

youtube icon
Abonēt youtube