Foto: Pexels

Augusts ik gadu tiek dēvēts par zvaigžņu lietus mēnesi. Salīdzinot ar tveicīgo jūliju, augusts līdz šim bijis lietains, gaisa temperatūra ievērojami pazeminājusies, taču – vai tas mums traucēs šomēnes vērot ik gadu tik gaidīto zvaigžņu lietus parādi?

Rīta kafija uzrunāja Latvijas Astronomijas biedrību, lai noskaidrotu, kurš ir veiksmīgākais laiks “zvaigžņu lietus” vērošanai. Vai pasakaino debesu jumu varam vērot tikai vasarā? Un vēl – kas astroloģei Initai Dilānei sakāms par šo brīnišķo dabas parādību? Mēdz teikt, ka, redzot krītošu zvaigzni, jāievēlas vēlēšanās. Vai tas ir mīts, vai tomēr tajā ir zināma patiesība un maģija?

Jāsāk ar to, ka izmantosim precizētu terminoloģiju, tautā dēvēto “zvaigžņu lietu” precīzāk būtu saukt par Perseīdu meteoru plūsmu, kas maksimumu piedzīvoja pagājušajā ceturtdienā, t.i., 12.augustā, un šobrīd Perseīdu meteori faktiski vairs nav novērojami, skaidro Latvijas Astronomijas biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

via GIPHY

Viņš arī teic, ka laika apstākļi Latvijā astronomiskajiem novērojumiem šonedēļ nebūs labvēlīgi.

Lasiet arī: Sinoptiķi prognozē: Vai vasara beigusies?

Vienlaikus Astronomijas biedrībā atklāj arī to, ka šogad Perseīdu aktivitāte bijusi visai pieticīga.

Starptautiskā kosmosa stacija (International Space Station) ziņo, ka 2021.gada Perseīdu meteoru lietus bija labs, bet ne lielisks. Kad meteoru duša sasniedza maksimumu 12.–13.augustā, starptautiskie novērotāji saskaitīja no 60 līdz 70 perseīdiem stundā, kas ir aptuveni puse no paredzamā maksimuma.

Lai gan daudzums bijis niecīgs, tas joprojām bijis gada labākais meteoru lietus, secinājuši starptautiskie novērotāji.

Vai tas šim gadam viss?

Astronomijas biedrībā vēl pastāsta, ka parasti rudenī skaidros vakaros ir novērojamas vairākas mazāk aktīvas meteoru plūsmas, taču to aktivitāti ir grūti salīdzināt ar Perseīdām (ko parasti var novērot augustā). M. Krastiņš piemin, ka rudenī parasti var novērot tikai dažus šīm plūsmām piederošus meteorus visas nakts laikā. Īsāk sakot, par zvaigžņu lietu to būtu grūti nosaukt.

Taču ar to gads nebeidzas. Kurš teica, ka zvaigžņu parādi var vērot tikai vasarā? Nē, arī ziemā tas ir iespējams!

Astronomijas biedrībā stāsta, ka visaktīvākā plūsma ir Geminīdas, kuru maksimums būs novērojams 14.decembra rīta stundās. “Protams, ziemā laikapstākļi noteikti nav pārāk patīkami meteoru novērošanai, tādēļ arī Perseīdas kā aktīvākā vasarā novērojamā plūsma ir ievērojami populārākas.”

Es vēlos…

Ikkatrs no mums ir dzirdējis – kad krīt zvaigzne, ievēlies vēlēšanos, tad tā noteikti piepildīsies! Cik gan būtu brīnišķīgi, ja, vērojot simtiem krītošu zvaigžņu, mēs varētu ievēlēties simtiem vēlēšanos. Pasaulei ir vajadzīgs arī neredzamais un netaustāmais, vai ne?

Astroloģe Inita Dilāne sarunā ar Rīta kafiju pastāsta, ka katru gadu vēro brīnumskaisto zvaigžņu lietus parādi. Arī viņai ir savs skatījums, ar kuru viņa gatava dalīties.

Astroloģe teic, ka ir romantiska un ēteriskai būtne, kurai zvaigznes naksnīgajās debesīs jau kopš bērnības šķitušas īpašas un piesaistījušas uzmanību.

“Stundām ilgi varēju skatīties debesīs, smaržot gaisu un klausīties klusumā. Atceros, ka pusaudžu gados kopā ar draugiem kāpām uz jumta, apgūlāmies un gaidījām zvaigžņu lietu. Pāris stundu laikā mēs saskaitījām 107 krītošās zvaigznes. Visas vēlēšanās mums bija jau izbeigušās, vairs nezinājām, ko vēlēties,” viņa smaidot atceras.

Vienlaikus viņa noteic, ka jau izsenis latviešu tautas ticējums ir vēstījis: “Ja redzi krītošu zvaigzni, jāiedomājas vēlēšanās, tā piepildīsies!” “Mēs kā bērni arī tam ticējām! Tieši tāpat kā nopūšot dzimšanas dienas svecītes, iedomājamies vēlēšanos, vai jaungadā iededzot brīnumsvecīti eglītē, arī iedomājamies vēlēšanos. Piepildās? Nu piepildās, taču! Tieši tāpat ir ar krītošajām zvaigznēm, tāds brīmumzibsnis vien ir!”

Protams, jāsaprot tas, ka tās nav krītošās zvaigznes, bet gan komētu putekļu mākoņi, kas zemes atmosfērā uzliesmo. “Manā sajūtu spektrā šī parādība ir maģiski īpaša, ko gaidu un vēroju katru gadu (ja ir atbilstoši laikapstākļi), arī pagājušās brīvdienās desmit minūšu laikā tika saskaitītas 11 krītošās zvaigznes. Es to uztveru kā tādu skaistu, romantisku un meditatīvu brīnumu siltā vasaras naktī, kad „krītošai zvaigznei” pie astes vari piesiet kādu savu vēlēšanos,” savas sajūtas komentē astroloģe.

Atceries, ja tu kaut ko ļoti, ļoti vēlies, tas piepildās, jo brīnumi notiek, ja tiem tic. Es brīnumiem ticu, un ar mani tie notiek!

via GIPHY

Skaisti citāti par zvaigznēm un vēlēšanām

Ziedi ir zemes zvaigznes, zvaigznes ir Visuma ziedi.  /Fabrizio Caramagna

Jūs – zvaigznes – esat debesu dzeja. /Lord Byron

Pie debesīm zvaigznes spulgo un mirdz, virs zemes ziedoņa vēsma dvašo. Ir vasaras nakts. Cik aizgrābta sirds! /Autors nezināms

Visi mūsu sapņi var piepildīties, ja mums ir drosme tos īstenot. /Autors nezināms

Turiet acis uz zvaigznēm un kājas uz zemes. /Theodore Roosevelt

Lūk, augusts: stāvēt siltas jūras vidū un skatīties, kā krīt zvaigzne, un raudāt aiz laimes, ka tā ir. /Elizabete Mežule

Zvaigznes ir nepieciešamas ikvienam!

youtube icon
Abonēt youtube