Viedokļa raksts.

Visiem jācieš no tiem, kuriem labpatīk vicināt “brīvās gribas” karogu.

Tā vietā, lai mēģinātu atrisināt pašreizējo situāciju bez lokdauna, par ko nu jau sāk arvien vairāk runāt, cilvēki rīko protestus, gājienus pret obligāto vakcināciju, bieži vien aicinot nevakcinēties. Demokrātiskā valstī, protams, ir pozitīvi tas, ka var protestēt pret valdošās varas pieņemtajiem lēmumiem, taču vīrusam ir diezgan vienaldzīga visa protestēšana.

Esošā statistika ir briesmīga. Tā nav iebiedēšana, bet gan realitāte. Runa nav tik daudz par jaunajiem gadījumiem, cik par straujo slimnīcu gultu aizpildīšanos. Turklāt vairākas dienas pēc kārtas padsmit mirušo arī ir gana briesmīgs rādītājs.

Vai tiešām mums būs jāatgriežas pie pagājušā gada scenārijiem ar ceļošanas, iepirkšanās un citiem liegumiem?

Šobrīd slimnīcās ar smagu Covid-19 saslimšanu lielākoties nonāk cilvēki, kuri nav vakcinējušies pret vīrusu.

Netiek slēpts, ka arī vakcinēti cilvēki nonāk slimnīcā ar vīrusu, taču ievērojami mazāk, turklāt, kā apgalvo ārsti, slimo vieglāk.

Jāatgādina, ka Eiropas Zāļu aģentūra vakcīnu efektivitāti norāda, cik tās ir efektīvas pret asimptomātisku saslimšanu. Nākamais “līmenis” ir nenonākt slimnīcās, taču, ja cilvēks nonāk slimnīcā, tad ar vakcīnu viņš tiek pasargāts no nāves Covid-19 dēļ.

Pašlaik teju visi cilvēki (arī tie, kuri apšaubīja Covid-19 eksistenci) jau ir nonākuši pie secinājuma, ka slimība tomēr ir īsta. Taču joprojām noris aktīva antivakseru kustība, kuras dēļ drīz būs jācieš visiem.

Sekas tam visam ir slimnīcu, ārstu noslogotība un ierobežojumu ieviešana, no kuriem jācieš visiem. Un te vairs nevienam nav brīvās gribas. Te ir tikai brīvās gribas (vai šaubīšanās) nevakcinēties sekas.

Slimnieku aizpildītās gultas liek slimnīcām ierobežot citas operācijas, kuras var nedaudz atlikt. Jo elpas trūkuma novēršana bieži vien ir daudz steidzamāka.

Kad nākas ieviest pulcēšanās ierobežojumus, no tiem ļoti cieš arī pusaudžu mentālā veselība. Taču ierobežojumi ir jāuzliek, ja slimnīcas un ārsti nespēj parūpēties par visiem slimniekiem. Un Latvija noteikti negrib piedzīvot Itālijas scenāriju, kad bija jāšķiro pacienti.

Šobrīd ir nepieciešama visu līdzatbildība, lai veselības aprūpes sistēma un cilvēki kopumā nepārdegtu, jo diez vai kādam gribas tādu pašu ziemu kā iepriekšējā.

Tikai tāpēc, ka cilvēki iespītējas nevakcinēties, klausoties tukšu politiķu muldēšanu par brīvo gribu, nevakcinēšanos, kas patiesībā ir savu politisko mērķu īstenošanai, nevis sabiedrības labklājības veicināšanai, visiem, visticamāk, atkal visu ziemu būs jāsēž mājās.

Pēc pēdējiem Nacionālā veselības dienesta datiem Latvijas slimnīcās pašlaik atrodas jau 585 slimnieki. Vēl pirms nedēļas, 27.septembrī, Covid-19 dēļ bija aizņemtas 445 slimnīcas gultas.

youtube icon
Abonēt youtube