Latvija un ASV jau nākamgad atzīmēs savstarpējo stratēģisko attiecību dibināšanas 100 gadu jubileju. Par to, kāpēc ASV ir nozīmīgs sadarbības partneris Latvijai, kāpēc ir nepieciešama starpvalstu  sadarbības attīstīšana un kādi ir lielākie izaicinājumi un ieguvumi abu valstu sadarbībā, ziņu portālam BNN no ASV stāsta Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga un Aizsardzības ministrijas pārstāvis ASV, aizsardzības padomnieks Rolands Heniņš.

“Drošība, drošība un vēlreiz drošība”

No sadarbības ar Ameriku, viennozīmīgi, viens no lielākajiem ieguvumiem Latvijai ir drošība, drošība un vēlreiz drošība, kas primāri īstenojas aizsardzības jomā. Kā piemēru var minēt sadarbību starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi, kas tiek īstenota jau no 1993.gada un kas būtiski ir uzlabojusi Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstību, BNN komentē vēstnieks.

Kopīgi paveikto darbu saraksts ir garš, sākot jau ar kopīgu dalību misijās, atbalsta poligonu attīstību līdz pat konkrētiem spēju attīstības projektiem. Lielākais no tiem šobrīd ir Black Hawk helikopteru iepirkums, kur mičiganieši ir gan snieguši savu padomu, gan arī piedāvājuši apmācību un prakses iespējas Latvijas pilotiem un tehniķiem. Nepārtraukti tiek meklētas jaunas sadarbības iespējas, tiekoties un diskutējot visos iespējamajos līmeņos. Vēl vasaras vidū Mičiganu apmeklēja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, novērojot Latvijas karavīru dalību mācībās Northen Strike un tiekoties ar Mičiganas Nacionālās gvardes vadību.

Vēstnieks Selga uzsver, ka 2004.gads bijis ļoti nozīmīgs, jo Latvija iestājās NATO un pievienojās NATO līguma 5.pantā noteiktajām saistībām par savstarpējas palīdzības sniegšanu uzbrukuma gadījumā.

Arī Aizsardzības ministrijas pārstāvis ASV Rolands Heniņš BNN atzīmē, ka Latvijai šī sadarbība aizsardzības jomā ir ļoti būtiska, jo ASV ir Latvijas stratēģiskais sabiedrotais. “ASV rīcībā ir politiski, militāri, ekonomiski u.c. līdzekļi, kas var ietekmēt citu, mums ne pārāk draudzīgu, valstu izvēles. ASV ir globāla lielvara, un mūsu interesēs ir uzturēt pēc iespējas ciešākas saites visās jomās.”

Vēstniecības pārstāvji uzsver, ka Latvijas sadarbība ar ASV aizsardzības jomā kļuva intensīvāka pēc Krievijas agresīvās rīcības Ukrainā 2014.gadā. “Notiek regulāras militārās mācības gan Latvijā ar amerikāņu dalību, gan ASV ar mūsu karavīru dalību. Kopīgi piedalāmies arī militārajās misijās citās valstīs. Ar ASV finanšu un intelektuālo palīdzību tiek stiprinātas mūsu bruņoto spēku spējas. Varam būt apmierināti un pateicīgi ASV Kongresam par atbalstu Baltijas valstīm. Pēdējos gados papildus Pentagona un Valsts departamenta pieprasījumiem Kongress arī piešķir līdzekļus aizsardzības palīdzības programmām Baltijas valstīs, un tas ļauj ātrāk uzsākt konkrētu spēju attīstības projektus.”

Liela nozīme ir latviešu diasporai ASV, kas ir aktīvā saziņā ar saviem senatoriem un kongresmeņiem, aicinot tos sniegt lielāku atbalstu Latvijai.

Aizsardzības eksperts Heniņš atzīmē, ka drošības un aizsardzības jomā fokuss ir kopīga draudu un izaicinājumu izpratne, militāro spēku savietojamība, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī kopīga cīņa pret hibrīdo apdraudējumu.

Pilnu interviju lasiet ziņu portālā BNN.

Saistītās tēmas: ASVDrošībaKaravīriLatvijaMāris SelgaRolands Heniņš

youtube icon
Abonēt youtube