Foto: Unplash.com

Lielai daļai cilvēku, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19, šķiet, ka viņiem tas nav vajadzīgs. Iemesli ir dažādi: “dzīvoju laukos”, “man ir veselīgs dzīvesveids”, “esmu jauns”, “vakcīnas ir kaitīgas veselībai” un citi.

Taču jaunākā statistika skaidri rāda, cik vīruss ir kaitīgs tieši nevakcinētajiem. Slimību profilakses un kontroles centrs neslēpj, ka arī vakcinēti cilvēki nonāk slimnīcā ar Covid-19 un pat mirst. Taču, kā norāda ārsti, tie, kuri ir vakcinējušies, vīrusu pārslimo vieglāk. Vakcinētajiem pret Covid-19 bijušas blakus saslimšanas, kas veicinājušas nāves iestāšanos.

SPKC, Covid-19, gadījumu skaits, pieaugums, saslimušie, stacionētie pacienti, sabiedrība, distance, slimības izplatība, vakcīna, Covid vakcīna, seniori, nedēļa, mēnesis, izplatība reģionos, mirstība, slimnīcas, nevakcinētie, vakcinētie,
Avots: SPKC

No septembrī stacionētajiem  kopumā 375  Covid-19 pacientiem 332 pacienti (88,5%) nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, savukārt 43 pacienti (11,5%) bija vakcinēti.

Septembrī nevakcinētie vai vakcinācijas kursu nepabeigušie cilvēki ar Covid-19 tika stacionēti 5,1 reizi biežāk nekā vakcinētie.

No septembrī  139  mirušajiem cilvēkiem, kas bija inficējušies ar Covid-19, 124 (89,2%) nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vēl nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet 15 (trīs vecuma grupā zem 60 gadiem; divi 60–70 gadi; pieci 70–80 gadi; pieci 80–90 gadi), visiem bija viena vai vairākas blakus saslimšanas) (10,8%) bija pabeiguši vakcinācijas kursu.

SPKC atgādina, ka, pieaugot  vakcinēto skaitam  un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars.

Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā.

Pagājušajā nedēļā par 41% pieaudzis slimnīcās ievietoto Covid-19 slimnieku skaits.

Tabulā zemāk redzams sadalījums pa vecuma grupām.

SPKC, Covid-19, gadījumu skaits, pieaugums, saslimušie, stacionētie pacienti, sabiedrība, distance, slimības izplatība, vakcīna, Covid vakcīna, seniori, nedēļa, mēnesis, izplatība reģionos, mirstība, slimnīcas, nevakcinētie, vakcinētie, NVD, vecuma grupas,
Avots: NVD

Aizvadītās nedēļas laikā, no 18. līdz 24.oktobrim, atklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 18,2%, par 32% pieaudzis arī stacionāros ievietoto pacientu skaits, saglabājas pieaugums par 23% arī pacientiem ar smagu slimības gaitu no visiem Covid-19 pacientiem stacionāros.

SPKC dati liecina, ka Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā nedaudz samazinājies līdz 1,12 (nedēļu iepriekš 1,33), kas joprojām liecina par infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā.

youtube icon
Abonēt youtube