“Eiropā jau no paša pandēmijas sākuma politiķi ļoti nepareizi komunicēja par vakcīnām un vakcināciju. Varētu pat teikt, ka mēģināja “pārdot” kā tādu veļas pulveri, “vakcinējaties un viss būs labi!” TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” pauda epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Viņš arī norāda, ka, apkarojot pandēmiju, nepieciešama vairāku drošības pasākumu slāņošana.
“Vakcinācija ievērojami samazina risku hospitalizēties, arī samazina iespēju inficēties, bet tāpat jāvelk sejas maska. Arī vakcinēts cilvēks, ieelpojot Covid-19 infekcijas vīrusa daļiņas, agrāk vai vēlāk var sasniegt kritisko robežu, kurā vīruss sāk vairoties, un tas var novest pie slimošanas, tādēļ maskas ir jāvalkā un distance jāievēro.”

Cilvēki, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, brīžiem jūtas pārdroši, lieku reizi neuzvelk masku, neievēro distanci, novērojumos dalās epidemiologs.

Lasiet arī: Epidemiologs: Lēmums nevakcinēties pašlaik ir lēmums inficēties

Kā norāda Ņ. Trojanskis, ļoti maz medicīnisko manipulāciju, kā arī zāļu un vakcīnu, ir ar simtprocentīgu garantiju. “Vakcīnas, kas ir pieejamas Latvijā, īpaši mRNS vakcīnas, nodrošina ļoti augstu aizsardzību pret smagu slimību. Tie ir 90-95%,” informē speciālists, kurš nenoliedz, ka nelielai vakcinēto skaitam aizsardzība var arī neveidoties.

“Es teiktu, ka ir muļķīgi nevakcinēties. Pastāv iespēja, ka varat iekrist tajos 5%, kad pote nenostrādā. Ikvienam ir pieejama vakcīna, kas 20 reizes samazina hospitalizācijas risku. Tas taču nav mazsvarīgi!”

youtube icon
Abonēt youtube