Foto: Unplash.com

Pilsoņu iniciatīva Par grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju sākusi ceļu Saeimā un tās īstenošanai tik paredzēti līdzekļi 2022.gada budžetā, ziņo iniciatīvu portāls manabalss.lv.

Iniciatīvas autore Simona Dilāne saka: “Esmu ļoti lepna un no sirds priecīga, ka ir izdevies panākt šādu rezultātu. Jāteic, ka cilvēku atbalsts bija ļoti jūtams. Nepieciešamā parakstu skaita savākšanas ātrums vien parādīja, cik šī ir aktuāla problēma Latvijā. Prieks, ka mūs sadzirdēja un ka sievietēm būs izvēle, kas nebūs balstīta tikai finansiālos apsvērumos.”

Jau iepriekš vēstīts, ka, lai līdz šā gada beigām uzsāktu pakāpenisku epidurālās anestēzijas pieejamības uzlabošanu dzemdību procesā un nodrošinātu valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, valdība atbalstīja vairāk nekā 420 tūkstošu eiro finansējuma piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ņemot vērā speciālistu skaitu, noslodzi un ārstniecības iestāžu kapacitāti, kā arī pieejamo finansējumu, epidurālo anestēziju šobrīd nav iespējams nodrošināt ikvienai sieviete, kura to vēlas.

Sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju un Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociāciju noteiktas un iekļautas vienotas medicīniskās indikācijas, kad epidurālā anestēzija ieteicama prioritāri, tādējādi ļaujot laikus plānot, kad būtu nepieciešams izmantot šo pakalpojumu.

Anestēzija noteikta tādos gadījumos, kā, piemēram, sistēmiskas saslimšanas grūtniecības laikā, nekontrolēta grūtniecības hipertensija/preeklampsija, cukura vielmaiņas traucējumi – slikta glikēmijas kontrole, polihidramnijs, augļa makrosomija, aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 40 kg/m2), dzemdes diskoordinācija, daudzaugļu grūtniecība, priekšlaicīgas dzemdības (< 34 grūtniecības ned.), augļa attīstības anomālijas un citas indikācijas.

Lēmums par pakalpojumu pieejamības uzlabošanu pieņemts, pamatojoties uz Latvijas iedzīvotāju kolektīvajiem iesniegumiem Saeimā šā gada maijā, kad vairāk nekā 10 000 balsu tika savāktas par valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un  grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju.

Abus pakalpojumus plānots attīstīt un nodrošināt arī turpmāk, ik gadu tam atvēlot ap 2,2 miljoniem eiro.

Saeima šobrīd skata 2022.gada budžeta priekšlikumus, tos apstiprinot vai noraidot. Pēc priekšlikumu izskatīšanas tas tiks pieņemts.

youtube icon
Abonēt youtube