Foto iegūts no Facebook

Sabiedrības diskusiju izraisījis Rīgas domes deputātes, juristes un aktīva dzīvesveida piekritējas Ievas Brantes ieraksts gada pēdējā dienā, proti, par laulības šķiršanu, kas lielai daļai sabiedrības licis aizdomāties par savu laulības dzīvi un bērniem tajā.

Viņa rakstīja: “Šajās dienās esmu izšķīrusi septiņas laulības. Nezinu, vai tas ir daudz vai maz. Priecājos par viņu izvēli izbeigt murgu un ļaut sev sākt dzīvi no jauna.”

Kāds izteica kritiku, cits atbalstu, taču Brante pamatoti pauž savu viedokli, skaidrojot: “Ja tava laulība tevi grauž, kož un iznīcina, tad iznīcini savu laulību. Nav nekā skumjāka un traģiskāka par zaudētu un izniekotu dzīvi. Laulība, kas balstīta uz strīdiem, sāpēm un meliem, nav laulība. Tā ir pašnāvība. Dalīt gultu ar cilvēku hipotēkas dēļ ir pazemojoši. Tāpat kā dzīvot kopā statusa vai sabiedrības spiediena dēļ. “Mēs dzīvojam kopā bērnu dēļ” – ir nekam nederīga atruna, muļķības un meli!”

Turpinot viņa aicināja: “Izbeidziet melot sev un citiem! Jūs labi jūtat gaisotni un noskaņojumu savā darbā, ticiet, arī jūsu bērni sen zina par jūsu nesaprašanām ģimenē, to jūt un saprot. Jūsu bērni nav muļķi. Jūs gan! Izbeidziet mocīt sevi un bērnus! Nav nekā briesmīgāka iet mājās un just – te nav laimes. Kā jūs varēsiet iemācīt saviem bērniem laimi, ja paši nezināt, kas tas ir, kur tas ir un kā tas ir – būt laimīgam?! Laime nav divu pieaugušo tēlošana un neīsts smaids.

Jums nav jādzīvo sabiedrībai! Nav jādzīvo mammai, tētim, mājai. Jums ir jādzīvo sev! Jums ir jābūt laimīgam! Laimīgiem vecākiem ir laimīgi bērni. Nekad citādāk.

Apskatot statistiku par laulību, Rīta kafija Centrālās statistikas pārvaldē noskaidroja, ka 13,3 gadi ir vidējais laulības ilgums tās šķiršanas brīdī. Pēdējo gadu laikā tas nedaudz samazinās, tomēr 50 gadu laikā, salīdzinot ar 1971.gadu, šķirtās laulības ilgums ir pieaudzis gandrīz par 40%, palielinoties 20 un vairāk gadu ilgušu laulību šķiršanās īpatsvaram.

2020.gadā tika šķirtas 5 206 laulības. Gandrīz katra ceturtā (23%) šķirtā laulība bija 0-4 gadus ilga vai ilgusi 5-9 gadus (24,8%). Salīdzinoši tikpat liela daļa laulību tiek oficiāli šķirta arī pēc lielāka laika perioda – 24,3% šķirtās laulības bija ilgākas par 20 gadiem.

No visām 2020.gadā šķirtajām laulībām 53,7% (tas ir augstākais rādītājs pēdējo 5 gadu laikā) bija ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, un tajās dzīvoja 4 131 bērns.

Lasiet arī: CSP: Teju katra ceturtā šķirtā laulība ir ne ilgāka par četriem gadiem

Brantes novēlējums Jaunajā gadā ikvienam: “Mīliet sevi! Rūpējieties par sevi. Nedariet sev pāri. (Sa)dzirdiet savu iekšpusi.”

“Dzīvot mīlestībā var. Dzīvot bez strīdiem var. Dzīvot sapratnē var. Dzīvot laimīgā laulībā var. Taču kamēr esi nelaimīgā – nevar. Ja Tava laulība Tevi grauž, kož un iznīcina, tad iznīcini savu laulību,” tā Brante.

Saistītās tēmas: Ieva Branteizniekota dzīvelaulībasmīlēt sevi

youtube icon
Abonēt youtube