Foto: Unplash.com

Kad dāvanām bagātākie svētki aizvadīti, rodas jautājums – ko iesākt ar visu šo dāvanu iesaiņojumu kastēm un kastītēm, kas palikušas pēc dāvanu un pirkumu atsaiņošanas? “Zaļā josta” apkopojusi sabiedrībā izplatītākās praktiskās kartona kastu pielietošanas iespējas, kas ļaus ne tikai taupīt resursus un saudzēt dabu, bet arī pašrocīgi radīt mājsaimniecībā noderīgas lietas.

Vai zinājāt, kā lietotas kastes var palīdzēt saudzēt vidi? Gada nogalē “Zaļā josta” rīkoja radošo konkursu “Iepakojuma kastes pārvērtības”, kurā aicināja iedzīvotājus dalīties ar idejām, kā iepakojuma kastes var lietot atkārtoti, tādejādi saudzējot vidi un samazinot atkritumu apjomu.

Iedzīvotāji iesūtīja vairāk kā 180 radošas idejas kartona kastu otrreizējas izmantošanās iespējām un demonstrēja lieliskus piemērus šādu praktisku ideju īstenošanā dzīvē, pastāsta “Zaļā josta” pārstāve Aija Caune.

Labākās idejas apkopotas, lai iedvesmotu iedzīvotājus, pirms izmest kartona kastes, vispirms aizdomāties, kā tās ir iespējams izmantot atkārtoti.

Iepakojuma kaste pārtop dāvanu kastē

Ņemot talkā lietoto dāvanu iesaiņojamo papīru, kreppapīra pārpalikumus vai pat lietotas salvetes, kartona kasti var dekorēt, izgatavojot gaumīgas dāvanu kastītes, kuras dāvanas saņēmējs varēs pēc tam izmantot citu lietu uzglabāšanai.

Iepakojuma kaste kļūst par kaķu māju

Kā vēsta tautas ticējums – lai noķertu kaķi, atliek vien nolikt kartona kasti, kaķis pats tajā iekāps. No kartona kastēm iespējams izgatavot lielākas vai mazākas guļvietas un mājiņas mājdzīvniekiem.

Iepakojuma kaste pārtop par rotaļu māju

Bērnu rotaļas raisa iztēli. Arī otrreizējo izejvielu izmantošanai darbā ar bērniem ir īpaša nozīme. Kas var būt jaukāks par leļļu vai rotaļu mājas pagatavošanu kopā ar bērniem, par pamatu ņemot nevajadzīgas kartona kastes.

Iepakojuma kaste pārtop par mēbeli

Zināji, ka mūsdienās kartons aizvien plašāk tiek pielietots mēbeļu rūpniecībā? Neej pakaļ jaunam kartona galdiņam uz veikalu – izgatavo to pats! Šāda mēbele pārdomāti uzprojektēta kalpos ilgi un izskatīsies oriģināli jebkurā interjerā.

Iepakojuma kaste pārtop dizaina elementā

Kartons ir mīksts un viegls materiāls, tāpēc tas viegli padodas griešanai, locīšanai un līmēšanai. Ļauj vaļu fantāzijai un darini no kartona kastēm gaismekļus, dekorus, svētku atribūtus un citas mājsaimniecībā noderīgas lietas.

Iepakojuma kaste pārtop par iepakojuma materiālu

Nemet ārā kasti, kurā esi saņēmis dāvanu vai sūtījumu no pakomāta. Nereti visparastākā kartona kastīte var kļūt par askētisku, gaumīgu un simpātisku iesaiņojumu lietu dāvināšanai vai uzglabāšanai.

Iepakojuma kaste pārtop par metodisko materiālu bērniem

Bērni mācās rotaļājoties un nereti tieši rotaļu laikā izglītojošie materiāli tiek ātri nobružāti. Kādēļ regulāri tērēt līdzekļus, pērkot aizvien jaunus metodiskos materiālus bērniem, ja tos iespējams izgatavot pašu spēkiem, ņemot talkā vecās kastes. Daudzās pirmsskolas izglītības iestādēs un ģimenēs no kartona kastēm tiek gatavotas spēles un materiāli matemātikas, dabas zinību, valodu un citu iemaņu apguvei.

Iepakojuma kaste pārtop sīklietu organizatorā

Kaste kastē un kārtība garantēta! Lai sakārtotu virtuves plauktiņus, ieviestu kārtību zeķu atvilktnē un sašķirotu bērnu zīmēšanas piederumus pa krāsām, liec lietā kartona kastes, izgatavojot no tām parocīgus sīklietu, garšvielu, zīmuļu un citu lietu organizatorus.

Saistītās tēmas: kartona kasteZaļā josta

youtube icon
Abonēt youtube