ASV kāda pacienta ķermenī ieoperēta ģenētiski modificētas cūkas sirds. Šis ir pirmais šāda veida sirds pārstādīšanas gadījums pasaulē, portāls BNN vēsta par britu raidorganizācija BBC publicēto ziņu.

Eksperimentālā operācija veikta Merilendas Universitātes Medicīnas centrā, Baltimoras pilsētā, ASV, un bijusi pacienta Deivida Beneta (David Bennett) pēdējā iespēja izvairīties no drošas nāves sirds slimības dēļ. Pirmdien, 10.janvārī, apritējušas trīs dienas pēc orgāna pārstādīšanas un ārsti pavēstījuši medijiem, ka 57 gadus vecais vīrietis ir dzīvs un jūtas labi.

Pagaidām nav skaidrs, kādas ir pacienta izredzes nodzīvot ilgāku laiku.

Lai Merilendas Universitātes Medicīnas centra ārsti veiktu operāciju, ASV medicīnas procedūru regulators piešķīris viņiem īpašu atļauju veikt operāciju, pamatojoties uz to, ka Benets, kuram ir smaga sirds slimība, pretējā gadījumā nomirtu. Sliktās veselības dēļ pacients ticis uzskatīts par nepiemērotu cilvēka sirds transplantācijai, tāpēc piekritis eksperimentam, kas ir zinātniski nozīmīgs.

Pārstādīšanā izmantotā cūka bijusi ģenētiski modificēta, lai no tās organisma svītrotu vairākus gēnus, kas pacienta ķermenī būtu noveduši pie orgāna atgrūšanas. Ķirurgs Bārtlijs Grifits (Bartley Griffith) vērtējis, ka operācija par vienu soli pietuvinās cilvēci «orgānu deficīta atrisināšanai». Aprēķināts, ka, piemēram, ASV katru dienu nomirst 17 cilvēki, kuri gaida orgānu pārstādīšanu, bet rindā uz cilvēku orgāna pārstādīšanu gaida vairāk nekā 100 000 amerikāņu, vēsta BBC.

Saistītās tēmas: cilvēka sirds transplantācijaOrgāns

youtube icon
Abonēt youtube