Ziemas makšķerēšana kādam ir nopietns vaļasprieks, bet kādam sezonas izklaide. Dažkārt zemledus makšķerēšana makšķernieku pārgalvības dēļ ir pielīdzināma ekstrēmajiem sporta veidiem. Gjensidige Latvija sadarbībā ar uzņēmumu “Salmo” stāsta, kā pareizi sagatavoties zemledus makšķerēšanai, kādu laika periodu tai labāk izvēlēties un kādas ūdenstilpņu īpašības jāņem vērā, lai cope būtu ne tikai patīkama, bet arī droša.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika liecina, ka 2021.gadā no ūdenskrātuvēm tika izcelti ap 100 bojāgājušo. Daļa no nelaimē nokļuvušajiem ir bijuši makšķernieki. Tā kā ik gadu ar vaļasprieku saistīto nelaimes gadījumu skaits nesarūk, ir svarīgi zināt, kas paaugstina risku ielūzt ledū.

Aizliegumi, kas jāņem vērā katram makšķerēt gribētājam

Zemledus makšķerēšanas sezona tiek atklāta, kad uz ūdenstilpnēm parādās ledus, un tas ir vismaz 7 centimetrus biezs. Šāds ledus visbiežāk parādās, ja vairākas dienas pēc kārtas temperatūra pazeminājusies līdz vismaz -5°C. Sezona turpinās līdz brīdim, kad ledus kārta paliek plānāka. Taču ledus biezums nav vienīgais indikators, kas atļauj atrasties uz aizsalušās ūdenstilpnes.

Kopš 2016.gada spēkā ir stājies likums, kas paredz, ka pašvaldībām ir tiesības aizliegt atrasties uz teritorijā esošo iekšzemes ūdeņu ledus. Šis likums tieši skar arī zemledus makšķerniekus, jo aizliegumi var tikt izsludināti sezonas laikā.

Egīls Draudiņš, “Salmo” valdes loceklis un ilggadējs makšķerēšanas sportists stāsta: “Dotie aizliegumi tiek izstrādāti, lai pasargātu cilvēkus no nelaimes gadījumiem. Aizlieguma ilgumu visbiežāk ietekmē tādi faktori kā laikapstākļi, pulcēšanās intensitāte, meteoroloģiskās prognozes un ledus biezums. Ja pašvaldība konstatē, ka šo faktoru izmaiņu dēļ atrasties uz ledus atkal ir droši cilvēka dzīvībai un veselībai, aizliegums var tikt atcelts. Savukārt, ja aizliegums nav ņemts vērā, likuma pārkāpējam var tikt piemērots sods līdz pat 70 eiro.”

Pirmais izvēles kritērijs – ūdenstilpne

Eksperts stāsta, ka ūdenstilpnes izvēle ir ļoti svarīgs posms zemūdens makšķerēšanā. Lai saprastu, kur labāk doties izbaudīt makšķerēšanas priekus, vispirms ir jāiepazīst izvēlētās ūdenskrātuves. Piemēram, nosacīti drošāk ir makšķerēt ezeros, jo tajos nav īpaši lielas straumes, kas nodrošina labāku ledus biezuma kvalitāti. Tāpat ir jāuzmanās no caurtecēm, tiltu rajoniem un ūdenskrātuves šaurākajām vietām. Tajās straume ir visātrākā, tātad visplānākais ledus.

Ir jāpievērš uzmanība tādām niansēm kā ūdenslīmeņa svārstības, kas katrai ūdenskrātuvei ir savādākas. Vietas, kur tas maina savu krāsu, tāpat ir bīstamas – kur ledus no caurspīdīgi tumša pēkšņi var kļūt duļķains, pienains. Aizliegts uzturēties arī uz tāda ledus, uz kura redzamas plaisas.

Tā kā Latvijā ūdenstilpnes mēdz būt dažādas, lai labāk sagatavotos un iegūtu plašāku informāciju par izvēlētās ūdenstilpnes īpatnībām, ir ieteicams vērsties pie konkrētās pašvaldības.

Piemērots zemledus makšķerēšanas ekipējums

Tā kā dotais makšķerēšanas paveids tiek uzskatīts par īpaši bīstamu, ir svarīgi nodrošināties ar ekipējumu, kas palīdzēs ievērot drošību vai izkulties no bīstamām situācijām. Katram makšķerniekam ir jāpiedomā pie apģērba, kāds tiek izvēlēts. Ieteicams iegādāties sertificētus drošības kombinezonus, kas paredzēti zemledus makšķerēšanai. Tie ir no īpaša materiāla, kas gadījumā, ja cilvēks nonāk ūdenī, ir spējīgi noturēt to virs ūdens, tādējādi neļaujot noslīkt. Gadījumā, ja nav iespēja tikt pie šāda veida kombinezona, ir jāpiedomā, lai apģērba audums būtu porains un gaisīgs, jo šāda materiāla apģērbs tik ātri nepiesūcās ar ūdeni un makšķerniekam tiks dots mazliet vairāk laika, lai izkļūtu drošībā.

Papildus apģērbam makšķerniekiem būtu svarīgi nodrošināties ar apavu radzēm, kas palīdzēs uz ledus justies stabilāk. Papildu drošības nolūkam katram makšķerniekam ir jābūt līdzi arī glābšanas radzēm jeb ledus pīķim, kurām jābūt uzkarinātam kaklā vai piestiprinātam pie apģērba. Ar to palīdzību makšķerniekam ir vieglāk izkļūt no ielūzušā ledus. No atribūtikas vēl būtu nepieciešama verga. Verga ir īpaši svarīga, kad ledus ir tikko uzsalis. Ar dažiem cirtieniem ledū tiek pārbaudīts ledus biezums, ja verga brīvi iziet cauri ledum, pēc viena vai diviem cirtieniem, ledus nav īpaši drošs, lai turpinātu ceļu.

Kā papildu rīku ir ieteicams ņemt līdzi arī vairāku metru garu striķi. Ar tā palīdzību var palīdzēt citam, nelaimē nokļuvušam makšķerniekam.

E. Draudiņš uzsver: “Neviens vaļasprieka mirklis nav dārgāks par cilvēka dzīvību un veselību. Tādēļ ir ļoti svarīgi izvērtēt visus riska faktorus un attiecīgi sagatavoties, kā arī aprīkoties ar nepieciešamo ekipējumu, pirms doties uz ledus.”

Apdrošinātājs atgādina – ja redzi kādu zem ledus nonākušo, nekavējoties zvani pēc palīdzības pa tālruni 112. Nolūkos, lai izkļūtu no ledus pašam ir nepieciešams izplest rokas uz sāniem un mēģināt izkļūt no ūdens, atspiežoties pret ledu. Tāpat makšķerēt aicina nedoties vienatnē.

youtube icon
Abonēt youtube