Foto: Pixabay

Vietnē ManaBalss tiek vākti paraksti iniciatīvai, kas paredz smēķēšanas aizliegumu uz ielas un publiskās vietās, līdzīgi, kā tas šobrīd ir attiecibā uz alkohola lietošanu. Minēto iniciatīvu līdz šim parakstījuši vairāk nekā 6500 Latvijas iedzīvotāji, taču, lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, nepieciešami vēl vismaz 3468 paraksti.

“Šī brīža smēķēšanas ierobežojumi un to kontrole nestrādā pilnvērtīgi. Faktiski likums nenodrošina nesmēķētāja tiesības uz tīru gaisu no cigarešu dūmiem, kā arī bērni un jaunieši tiek pakļauti tiešai “reklāmai”, redzot smēķēšanu publiskās vietās un uztverot to kā normu. Šī brīža likumā ir minētas konkrētas iestādes un vietas kur ir aizliegts smēķēt, bet par pārējām publiskajām vietām (piemēram, ielas), likumā viss kontrolējošais mehānisms ir uzvelts pašam nesmēķētājam (Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu: likuma 10. panta 2. daļa 16. punkts). Praksē pārbaudot šī punkta darbību, nesmēķētājs ne tikai saņem savā virzienā apvainojumus un vienaldzīgu/noraidošu attieksmi, bet arīdzan pakļauj sevi un savus līdzgājējus (ģimeni, bērnus, draugus) agresīvām smēķētāja darbībām un konflikta situācijām. Nemaz nerunājot par iztērēto laiku un iegūtajām negatīvajām emocijām,” skaidro iniciatīvas pieteicējs Matīss Ribkinskis.

Viņš rosina, “līdzīgi, kā tas ir ar alkoholisko dzērienu ierobežojumiem, pilnībā aizliegt smēķēt publiskās vietās, izņemot vietas, kur tas ir paredzēts (no publiskām vietām nodalīta teritorija un/vai slēgtas telpas). Likumā norādot gan konkrētus objektus vai vietas, gan norādot lietas/punktus, kas atbilst terminam “publiska vieta” un “smēķēšanas zona”.”

Tāpat iniciatīvas iesniedzējs aicina palielināt soda apmēru par smēķēšanu publiskās vietās, pielīdzinot sodiem par atvērtu alkohola pudeli publiskās vietās.

Viņaprāt, tas nostiprinās nesmēķētāja tiesības uz tīru gaisu no cigarešu dūmiem un beidzot tiesībsargājošajām iestādēm būs pienākums sodīt jebkuru smēķētāju, kas smēķēs publiskās vietās (nebūs vajadzīga konkrēta cilvēka nepatika pret cigarešu dūmiem). Turklāt arī bērni un jaunieši tiks daudz lielākā mērā pasargāti no nepareiza piemēra un viņiem tiks parādīts ka “smēķēšana nav norma”.

Lasiet arī: VIDEO | Keišs, Grāvelis, Āboliņš un citi slaveni aktieri iemūžina traģikomisku stāstu par padomju džinsiem

Lasiet arī: Veselības ministra dzīvesbiedre Linda Abu Meri atkal būs redzama televīzijā

Lasiet arī: Ķengaragā atvērts otrais Lidl; pirmais klients rindā stāvēja no diviem naktī

Lasiet arī: Patmalniece, Krivenchy un citas slavenības jaunā šovā meklēs viltvāržus Latvijas ģimenēs

Lasiet arī: Auklēšanās ar otru nebūs! Mīlestības un attiecību horoskops februārim

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: AizliegumsManaBalsspubliskas vietasSmēķēšana

youtube icon
Abonēt youtube