Ekrānšāviņš no CNBC International TV

Šobrīd kopā ar valsts pārvaldes institūcijām notiek koordinēta sadarbība atbalsta sniegšanai Ukrainai un Ukrainas pilsoņiem. Ekonomikas ministrija ir komunikācijā ar Latvijas uzņēmējiem un uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, lai apzinātu iespējas sniegt tūlītēju palīdzību, sagādājot pirmās nepieciešamības preces nosūtīšanai uz Ukrainu, nodrošinot ar izmitināšanu Ukrainas bēgļus, kā arī apzinot Latvijas uzņēmēju gatavību nepieciešamības gadījumā piedāvāt darba vietas Ukrainas pilsoņiem.

“Paldies visiem, kas šajā situācijā nav palikuši vienaldzīgi un ir pauduši gatavību palīdzēt ukraiņu tautai. Šobrīd, kopā ar uzņēmējiem un partneriem, koordinējam pirmās nepieciešamības preču sūtījumus uz Ukrainu. Esam gatavi Latvijā uzņemt Ukrainas pilsoņus, kuri ir spiesti pamest savas mājas. Apzinām arī mūsu uzņēmēju iespējas piedāvāt darbu Ukrainas bēgļiem gadījumā, ja kara situācija Ukrainā ieilgst. Aicinu visus, kuriem ir vēlme un iespēja palīdzēt, izmantot jau šobrīd izveidotos atbalsta sniegšanas punktus. Ekonomikas ministrija ir tiešā komunikācijā ar atbildīgajām iestādēm, tostarp Aizsardzības ministriju, lai šo palīdzību sniegtu operatīvi un koordinēti,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Aicinām visus, kuriem ir iespēja palīdzēt un kuri ir gatavi iesaistīties ziedošanas akcijā, norādīt savu informāciju:

  • Uzņēmumi, kas gatavi ziedot preces vai bez atlīdzības uzņemt bēgļus: ej.uz/Ukrainai (informāciju apkopo Ekonomikas ministrija);
  • Uzņēmumi, kas gatavi nodarbināt bēgļus: ej.uz/vakancescilvekiemnoukrainas (informāciju apkopo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra);
  • Iedzīvotāji, kas gatavi bez atlīdzības uzņemt bēgļus: ej.uz/atbalstscilvekiemnoukrainas (informāciju apkopo biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem”).

Lai sniegtu vienotu palīdzību Ukrainai un Ukrainas bēgļiem, ir sākusi darboties arī nevalstiskā sektora izveidota tīmekļvietne www.ukraine-latvia.com.

Šajā platformā tiek aicināts reģistrēties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš vēlas sniegt jebkāda veida palīdzību Ukrainai un tās iedzīvotājiem, aizpildot anketu. Tīmekļvietnē ievietotās anketas ir latviešu valodā, lapa pagaidām pieejama angļu valodā, bet drīzumā būs arī latviešu valodā. Tīmekļvietne tiek regulāri pilnveidota.

Kustība “Gribu palīdzēt bēgļiem” apkopos saņemtos piedāvājumus un kopā ar citām nevalstiskajām organizācijām un sadarbības partneriem koordinēs palīdzības sniegšanu, lai tā būtu operatīva un atbalstu saņemtu visi, kam tas nepieciešams.

Tāpat tīmekļvietnē atbalsta saņemšanai ir aicināti reģistrēties Ukrainas iedzīvotāji, kuri ierodas Latvijā, bēgot no Krievijas izraisītā kara Ukrainā. Tīmekļvietnē pieejama informācija par ieceļošanu, uzturēšanos, apmešanos un darba iespējām Latvijā.

Paldies visiem, kas jau ir snieguši savu nesavtīgo atbalstu!

youtube icon
Abonēt youtube